Több mint harminc tüntető tett panaszt a román katonai ügyészségen a csendőrség pénteki erőszakos fellépése miatt

Fotó: Dig24
Fotó: Dig24
Hétfő délelőttig több mint harminc tüntető tett panaszt a román katonai ügyészségen, arra hivatkozva, hogy a román diaszpóra pénteki kormányellenes megmozdulásán a csendőrség indokolatlanul bántalmazta őket, egészségüket veszélyeztette – közölte hétfőn Ionel Corbu katonai ügyész.

A vádhatóság képviselője szerint a csendőrség egyes képviselőivel szemben a “hivatali visszaélés” és a “bántalmazás hivatali eljárásban” elkövetésének gyanúja merült fel. Előbbinél azt vizsgálják, hogy a csendőrség működését szabályozó törvénynek megfelelően adták-e ki a tömegoszlatási parancsot és azt, hogy a korábbi csendőri beavatkozások eleget tesznek-e az arányosság elvének. Utóbbi a túlkapásokra, vagyis azokra az esetekre vonatkozik, amelyek során egyes csendőrök indokolatlanul bántalmaztak békés tüntetőket.
A katonai ügyész azt valószínűsítette, hogy a nyomozást kiterjesztik a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújára is, amiatt az – erőszakos tömegoszlatást megelőző – eset miatt, amikor egy, a tömegen keresztül utat törő csendőrosztag két tagját rendbontók körülvették, és majdnem meglincselték. A két letepert csendőrt – köztük egy huszonéves csendőrnőt – ugyanis bajtársaik percekig magukra hagyták, és csak úgy menekültek meg a lincselők elől, hogy az erőszakot elutasító békés tüntetők testükkel oltalmazták, és kivonszolták őket a tömegből.
Az ügyészek felhívást intéztek minden televíziócsatornához, amelynek volt stábja a helyszínen, hogy bocsássa rendelkezésükre az összetűzésekről készült felvételeket, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak a büntetőeljárás során.
A katonai ügyészségen hétfőn egymásnak adták a kilincset a feljelentők, akik a csendőrségi túlkapásokra tettek panaszt. Az Agerpres hírügynökség az egyik panaszost, Radu Florin Nicusort idézte, aki akkor sebesült meg a fején és a vállán, amikor a csendőrség kiszorította a tüntetőket a térről. Elmondása szerint azért nem szaladt el, mert úgy gondolta, hogy nem eshet baja, ha térdre ereszkedve és kezét a feje fölé emelve jelzi, hogy nem veszélyeztet senkit. A rohamosztagosok mégis végigverték, később pedig szintén a csendőrök voltak azok, akik a mentőautóhoz vezették.
A Mediafax hírügynökség egy Amerikában tanuló román ösztöndíjast diáklányt, Alexandra Scafarschit szólaltatott meg, akinek – az általa ironikusan “magántulajdonnak” nevezett – lábától 30 centiméternyire robbant fel egy könnygázgránát pénteken. Kisebb sérülésekkel megúszta, de a csendőri erőszakot visszaélésnek tekinti, ezért a vétkesek felelősségre vonását követelte.
A Digi 24 hírtelevízió arról közölt felvételeket, amint stábjukat – a mikrofont kezében tartó riportert és a kamera mögött álló operatőrt – könnygázzal fújták le, majd az egyik csendőr magyarázatképpen azt mondta nekik, hogy “figyelmetlenségből” támadtak rájuk. Egy tüntető arról beszélt az adásban, hogy ő is “újságíróként” szenvedte el a csendőri erőszakot, mert állítólag akkor verték meg, amikor telefonjával lefilmezte őket, hogy könnygázgránátokat lőnek találomra a tömegbe, és megpróbálta megtudni tőlük, milyen töltényekkel lövöldöznek.
A Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette Románia 100 Platform és másik 16 civil szervezet hétfőn bejelentette, hogy Carmen Dan belügyminiszter, Speranta Cliseru bukaresti prefektus és a csendőrség parancsnokai ellen is feljelentést tettek hivatali visszaélés miatt a pénteki erőszakos tömegoszlatás nyomán. A parlamenti ellenzék vezető erejének számító Nemzeti Liberális Párt rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezte, hogy a belügyminisztert a törvényhozás védelmi bizottsága elé idézzék.
Liviu Pop, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt szenátora viszont saját korábbi tüntetői tapasztalataira hivatkozva azt állította, hogy az áldozatok engedetlenségüknek köszönhetik sérüléseiket, mert ha a csendőrség egy demonstráción bejelenti, hogy mindenkinek el kell hagynia a helyszínt, mert evakuálni fogják a teret, akkor szerinte a felszólításnak eleget kell tenni, és az ott maradóknak számítaniuk kell arra, hogy erővel távolítják el őket, akkor is, ha leülnek, felemelik a kezüket, vagy más módon jelzik, hogy nem jelentenek veszélyt.
A román diaszpóra pénteki kormányellenes megmozdulásán – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg “lecsillapítására”, majd erővel kiszorította a tüntetőket a térről.

(MTI)