Több mint ezer nő fog ingyenes mellrákszűrésben részesülni a nyugati megyék falvaiban

Több mint ezer nő fog ingyenes mellrákszűrésben részesülni a nyugati megyék falvaiban
Több mint ezer nő fog ingyenes mellrákszűrésben részesülni az ország nyugati megyéinek falvaiban az október 5-én startoló, két hónapig tartó kampány során, amelyben orvosok és orvostanhallgatók vesznek részt.

A ‘Nem tettünk eleget’ elnevezésű kampány idén Temes, Hunyad, Arad, Bihar és Szatmár megyében zajlik. A karaván már hatodik alkalommal indul útnak, az orvosok és orvosi egyetemre járó diákok 14 faluban fognak tájékoztató jellegű bemutatókat és szűróvizsgálatokat végezni.

‘A mellrákszűrési vizsgálatok (klinikai vizsgálat, mammográfia, emlőultrahang mellett az orvosok és az önkéntes diákok a szív és a tüdő működését ellenőrző vizsgálatokat is végeznek, a gyanús anyajegyeket is megvizsgálják, és vércukorszintet is mérnek’ – derül ki a kampány szervezőinek közleményéből.

A kampány október 5-én a Temes megyei Újbesenyő településen veszi kezdetét. A karaván ezt követően a következő útvonalon és program szerint fog haladni: október 6. – Alsótelek (Hunyad megye), október 12. – Szemlak (Arad megye), október 13. – Marospetres (Arad megye), október 18. – Batiz (Szatmár megye), október 19. – Amac (Szatmár megye), október 26. – Tataros (Bihar megye), október 27. – Mezőtelki (Bihar megye), november 2. – Erdőgyarak (Bihar megye), november 3. – Bihardobrosd (Bihar megye), november 9. – Henkeres (Bihar megye), november 10. – Kolafalva (Bihar megye), november 16. – Bélhagymás (Arad megye), november 17. – Bélrogoz (Arad megye).

A kampány szervezője a romániai rákbetegek egyesületeinek föderációja (FABC), partnerszervezet pedig a romániai krónikus betegek egyesülete (APCR).

‘A karavánnal megpróbálunk eljutni azokhoz, akiknek csak nagyon ritkán sikerül orvoshoz menniük. Azokban az esetekben, ahol az orvosok gyanús leleteket találnak az ultrahangos vizsgálat során, tovább lépünk – megbizonyososdunk, hogy az illető nők mammográfiai vizsgálatot is elvégeznek, szintén ingyenesen a szakklinikákon. Senkit nem hagyunk magára. Ha idejében felfedezik, a mellrák kezelhető’ – mutat rá a közleményben Cezar Irimia, a FABC elnöke.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy minden hetedik, a karaván során szűrésen átesett nőnek van valamilyen mellegészségügyi problémája, de nem akar orvoshoz fordulni, vagy azért, mert fél, vagy pedig szégyelli magát. Moldva térségében az orvosok azt tapasztalták, hogy ötből négy nő soha nem esett át mellvizsgálaton, tavaly pedig az erdélyi megyék falvaiban két mellrákos esetet fedeztek fel.

2014 óta a karaván 25 megyében járt már, több mint 250 önkéntes segítette az orvosok munkáját, és 5408 vidéken élő nőt sikerült megvizsgálni.

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .