Több mint ezer bírság

Akt.:
Több mint ezer bírság
A július 18. és 22. közötti ellenőrzések során, azaz öt nap alatt közel 350 ezer euró, vagyis 1,52 millió lej bírságot szabott ki az Országos Munkaügyi Felügyelőség, derül ki szerkesztőségünkhöz továbbított közleményükből.

A munkaviszonyokkal kapcsolatos ellenőrzések nyomán 1,216 millió lej volt a bírságok összértéke, melynek mintegy háromnegyedét, azaz 850 ezer lejt illegális alkalmazások, azaz fekete munka miatt szabták ki. 140 illegálisan alkalmazott, feketén dolgozó személyt találtak. 329 munkaadót bírságoltak meg és öt munkaadó esetében bűnügyi vizsgálatot javasoltak, mivel a feketén dolgozó személyek száma meghaladta az ötöt.

A munkabiztonsági előírások megszegése miatti bírságok összértéke 306 ezer lej, az ilyenek miatt megbírságolt munkaadók száma 824. Ugyancsak ennek az időszaknak a során a munkaadók hatvanöt olyan esetet jelentettek a területi munkaügyi felügyelőségeknek, melyeket munkabaleseteknek minősülhetnek.

A napokban a konstancai kikötő területén ellenőriztek a felügyelőség munkatársai. A munkabiztonsági előírások betartását, továbbá a törvény által előírt pihenőnapok, szabadságok megítélését, s nem utolsó sorban a túlórák, az éjszakai munka megfizetését követték figyelemmel.