Több mint 8 százalékkal esett vissza a román járműgyártás

Több mint 8 százalékkal esett vissza a román járműgyártás
Az első hét hónapban 8,2 százalékkal csökkent Romániában a járműgyártás volumene – közölte szerdán a román autógyártók és -importőrök egyesülete.

A vizsgált időszakban 231 206 járművet gyártottak Romániában, ebből több mint 205 ezret a francia Renault tulajdonában levő Dacia. A többi 25 740 jármű az amerikai Ford craiovai üzemének gyártósorain készült – idézte az adatokat az Agerpres hírügynökség.

A Dacia modelljei közül a Duster hobbiterepjáró iránt mutatkozik nagy kereslet, ebből 15 százalékkal többet, 119 900-at gyártottak. A Ford egyetlen modellt, a B-Maxot szereli össze romániai üzemében.

A romániai járműexport 8,4 százalékkal, 209 050-re csökkent a tavalyi év első hét hónapjához mérten. A Dacia Dusterből 15,7 százalékkal többet exportáltak, a többi modell esetében mind visszaesést jegyeztek. A Romániában gyártott járművek 90 százalékát exportálták, ez az arány megegyezik a tavalyival.

Miközben a Romániában előállított járművek eladása mintegy 8 százalékkal esett vissza a román piacon, az importból származóké csaknem 24 százalékkal gyorsult a tavalyi év első hét hónapjához mérten.

(MTI)