Több mint 450 filmes szakember kéri az államfőt, hogy ne hirdesse ki a 2016/91-es kormányrendeletet elutasító törvényt

Több mint 450 filmes szakember kéri az államfőt, hogy ne hirdesse ki a 2016/91-es kormányrendeletet elutasító törvényt
Több mint 450 filmes, színész, kritikus és filmművészeti szakember kéri Klaus Iohannis államfőt, hogy ne hirdesse ki a 2016/91-es sürgősségi kormányrendeletet elutasító törvényt, hanem a jogszabályt utalja vissza a parlament elé.

Az erre vonatkozó nyílt levelet kedden, június 6-án nyújtják be az államelnöki hivatalhoz. Az aláírók azt kérik, hogy ‘az érintett szektor képviselőivel folytatott valós tárgyalások alapján’ vizsgálják felül a törvényt – derül ki az Országos Filmközpont (CNC) igazgatótanácsa tagjainak sajtóközleményéből.

A nyílt levél aláírói között a filmművészet olyan képviselői szerepelnek, mint Lucian Pintilie, Stere Gulea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Ada Solomon, Tudor Giurgiu, Radu Jude, Călin Netzer, Molnár Levente, Andi Vasluianu, Emilian Oprea, Dorina Chiriac, Marius Manole, Daniela Nane.

Az idézett közlemény felidézi, hogy a 2016/91-es sürgősségi kormányrendeletet tavaly novemberben hallgatólagosan elfogadta a szenátus, majd idén májusban a képviselőház elutasította, anélkül, hogy nyilvános vitát kezdeményezett volna róla és kikérte volna a szakma véleményét. A közlemény arra is kitér, hogy a kultúráért és nemzeti identitásért felelős minisztérium nem indokolta meg, miért véleményezte negatívan a jogszabályt.

A szóban forgó sürgősségi kormányrendelet a filmgyártást szabályozó, 2005-tól érvényes kerettörvényt módosítja, amely 12 éven keresztül változtatások nélkül volt hatályban, noha a romániai filmgyártás ez idő alatt látványos fejlődésen ment át – teszi hozzá szakmabeliek közleménye.

Az idézett forrás szerint a 2016/91-es sürgősségi kormányrendelet egyik fontos pozitívuma, hogy több lehetőséget kínál a fiatal filmeseknek (első- és másodfilmeseknek, valamint 60.000 euró alatti költségvetésből készülő alkotások készítőinek), átláthatóságot biztosít a filmes projektek támogatásában, és premierként előírja olyan projektet finanszírozását, amelyek a fogyatékkal élő nézők számára is lehetővé tennék a vetítéseken való részvételt.

www.agerpres.ro