Több mint 300 bor a diószegi versenyen

Terven felüli munka várt a verseny zsűrijét. A szerző felvétele
Terven felüli munka várt a verseny zsűrijét. A szerző felvétele
Próbára tették a szervezőket és a zsűrizőket is a XVI. Bihardiószegi Borversenyen részt vettek, hiszen az egész megyét tekintve is rekord számú mintával neveztek. Májusban borfesztivált tartanak, közösen Debrecen városával.

Amint azt dr.Szabó József helytörténésztől megtudtuk, az első érmelléki borversenyt Diószegen 1858-ban szervezték meg, akkor 630 mintát értékelt a 3X3 fős zsűri. Éppen 159 esztendővel később majdnem sikerült annak a gigantikus számnak a felét produkálni: az elmúlt szombaton, a “legújabb kori” XVI. versenyen 311 (161 fehér száraz, 56 fehér aromás, 94 vörös) bort kóstolt meg a zsűri. Ez is méretes mennyiség, új Bihar megyei rekord, jelentette be értékelése során dr. Popa Dorin zsűrielnök. A Zichy gazdakör és az önkormányzat szervezésében zajlott eseményre délelőtt várták a helyi gazdák, majd kora délutánig a más településekre való jelentkezését. Nem vártak hiába, hiszen a helyik 90 borásza egy önálló versenyre is bőven elég 178 mintát nevezett, ehhez jött még további 27 település 73 borászának 133 bora. Nem csoda tehát, hogy a zsűri, melynek tagjait két csoportra osztották a hatékonyság növelésére – dr. Popa Dorin, Uram Gabriel, Szoboszlai Csaba, illetve Szoboszlai Hilda, Kiss Zoltán és Czapp Árpád – az eredményhirdetés tervezett ideje után egy órával, valamivel este 9 múltán fejezte be csak a kóstolást.

A debreceni kapcsolat

Amikor annak idején meghirdettük az első borversenyt, nem gondoltuk volna, hogy eljön az idő, amikor 300-at is meghaladja a nevezések száma, adott hangot örömének a Zichy Gazdakör elnöke, Várdai József. A gazdakört elismerő taps jutalmazta, amikor megköszönte nekik a szervezést Mados Attila polgármester, aki ugyanakkor meg is hívott már most mindenkit arra a borfesztiválra, melyet a Zichy kastélyban és annak kertjében tartanak májusban, Debrecennel közösen. Mint arról többször is beszámoltunk, Diószeg és Debrecen “újraoltja” kapcsolatait, ennek bizonyítékaként a cívisvárost dr. Papp Csaba, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Menedzsment és Minőségirányítási Tanszékének ügyvivő szakértője és oktatója, egyben a polgármester tanácsnoka képviselte, átadva dr.Papp László üdvözletét, biztosítva mindenkit, hogy Debrecen büszke a partnerségre, annál is inkább, mert a XX. század elején a diószegi szőlősök 25%-a debreceni tulajdonban volt. Mondandóját gördülékenyen megismételte románul, ami nem meglepetés, tekintve szatmárnémeti származását.

Díjkiosztás

Dr. Popa Dorin a versenyt értékelve kiemelte: ennyi bor még nem volt Bihar megyei versenyen és arányaiban igen kevés esett az értékelhető sávon kívül. Ugyanakkor meghívta a gazdákat egy-egy Gyulafehérváron és Szebenben tartandó versenyre (a nevezés részleteiről az egyesületek révén lehet tudakozódni). Az eredményhirdetés előtt még felszolgálták a Furcsik Sándor és Szakál József tudományát dicsérő vacsorát, közben elkészült a verseny alapos, minden részletre kiterjedő, helytörténeti dokumentumként is kezelhető dokumentációja, Szilágyi Józsefnek (aki immár 16 éve látja el a könyvelői feladatokat), továbbá Durkó Irénnek, Füzesi Laurának, Nyiri Hajnalkának és Szőnyi Istvánnak köszönhetően. Valamivel 11 óra után kezdett Várdai József és Tolnay Gábor a 21 emléklap, 69 bronz-, 106 ezüst- és 114 aranyérem, illetve egy nagyarany kiosztásához. Később tombolasorsolást is tartottak, illetve folyamatos volt a borok “asztali zsűrizése”, nótaszóval körítve.

Eredmények

Fehér száraz borok: 1. Anca Alin (Diószeg, sauvignon blanc, 92.66), 2. Hegedüs Attila (Érmihályfalva, szürkebarát 2015, 92.67), 3. Anca Alin (királylányka, 92.3); fehér aromás borok: 1.-2.-3. Fábián Tibor (Diószeg, sauvignon petit 2012, 95; sauvignon petit 2015, 94; tramini 2011, 94); vörös borok: 1. – 2. Corbut Dan (Diószeg, rosé, 91; fekete leányka, 91), 3. Pop Adrian (Nagykároly, shiraz, 91).

Külön jutalmazták a Zichy Gazdakör legjobbjait, ők fehér száraz boroknál 1. Szilágyi József (királyleányka, 90.6), 2. Szőnyi József (királyleányka+ottonel, 88.6), 3. Református Egyházközség (királyleányka, 88,3); fehér aromás boroknál 1. – 2. Szilágyi József (ottonel muskotály, 90 és leányka+ ottonel muskotály, 90), 3. Tolnay László (ottonel muskotály, 90); vörös borok: 1. Tolnay László (merlot 2014, 89.6), 2. Református Egyházközség (merlot, 89.3), 3. Rittner Tibor (pinot noir, 88.6). Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusának díjait a legnagyobb pontszámért, és a legeredményesebb lovagrend-tagnak járót egyaránt Fábián Tibor kapta.

Rencz Csaba

Címkék: ,