Több mint 30 ezer euróért árverezték el Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor vadászfegyverét

Akt.:
Több mint 30 ezer euróért árverezték el Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor vadászfegyverét
Az Artmark román aukciósház 32 500 euróért árverezte el Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor 1933-ban gyártott vadászfegyverét.

Az aukciósház honlapján elérhető adatok szerint a Holland & Holland márkájú fegyver II. Károly román királyé volt, akitől elkobozták, majd később az 1965-ben hatalomra került Ceausescu birtokába került.
Az egykori diktátor 1989 decemberében vadászott utoljára a fegyverrel, tíz nappal azelőtt, hogy rögtönítélő bíróság döntése alapján őt és feleségét, Elenát kivégző osztag elé állították. A Ceausescu házaspárt Targovistén egy kaszárnyában végezték ki, miután Romániában kitört az 1989-es forradalom.
A működőképes vadászfegyver kikiáltási ára 12 ezer euró volt.
A véres és kegyetlen vadászatairól hírhedt diktátor csak látszólag volt jó vadász, valójában nem tudott rutinosan bánni a fegyverrel. A rendszerváltozás után a családhoz közel álló személyek árulták el, hogy olykor mesterlövészeket is bevetettek, hogy minél sikeresebbnek tűnjön a diktátor vadászata.
A kedd este megtartott aukción a legnagyobb érdeklődést a Wehrmacht által a II. világháború ideje alatt használt Enigma márkájú, üzenetek rejtjelezésére és megfejtésére használt gép váltotta ki, amelyet eredetileg száz euróért vásároltak egy régiségkereskedésből. Most az Enigma 45 ezer euróért kelt el.

(MTI)