Több mint 155.000 turista látogatta meg idén Déva várát

Több mint 155.000 turista látogatta meg idén Déva várát
Több mint 155.000 hazai és külföldi turista látogatta meg ebben az évben Déva várát, amelyet három éven át tartó restaurálás után, idén áprilisban nyitottak meg a nagyközönség előtt.

Mona Voinescu, Déva polgármesteri hivatalának szóvivője úgy nyilatkozott, a legtöbb látogató, pontosan 38.418, augusztusban érkezett, júliusban 30.566-an, júniusban pedig 24.940-en tekintették meg a legendás építményt.

Szeptemberben is sokan látogatták meg a dévai várat: a városháza adatai szerint közel 19.000 turistát vonzott az első őszi hónapban.

Déva várát telekabinnal is meg lehet közelíteni, erre 10 lejbe kerül a jegy, de tanulóknak, diákoknak, nyugdíjasoknak csak 5 lejbe. Aki gyalog sétál fel a várba, a főbejáraton át, annak nem kell fizetnie.

Az építményt három éven át tartó restaurálási munkálatok után, idén április 1-jén nyitották meg a nagyközönség előtt. A felújítás 38,42 millió lejbe került. A pénz nagy részét, 21,96 millió lejt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból bizosították, a fennmaradó összeg pedig a központi és helyi költségvetésből került ki.

Déva várának első írásos említése a 13. századra vezethető vissza, de a vár valószínűleg még korábban épült.

AGERPRES/(RO – szerző: Sorin BLADA, szerkesztő: Nona JALBĂ, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro

Címkék: ,