Több mint 14 millió euró büntetést fizet a Ford Romániában

Több mint 14 millió euró büntetést fizet az amerikai Ford gépkocsigyártó a román államnak.

A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi román napilap hétfői elektronikus kiadásában azt írta, hogy a Fordnak 14,25 millió euró büntetést kell fizetnie, mert nem sikerült betartania a 2007-ben megvásárolt craiovai autógyár privatizációs szerződésébe foglalt feltételeket.

A felek a hétvégén írták alá a privatizációs szerződést kiegészítő újabb megállapodást, amely egyebek között tartalmazza a vállalat által fizetendő büntetést is.

A Ford Motor 57 millió euróért vásárolta meg öt évvel ezelőtt a romániai Automobile Craiovát. A gyár korábban a dél-koreai Daewoo csoporthoz tartozott, de tönkrement, így a román állam visszavásárolta, és az amerikaiaknak adta el.

A csaknem öt évvel ezelőtt megkötött szerződésben a beruházó vállalta, hogy 675 millió eurót ruház be, és 2011-ben legkevesebb 250 ezer járművet gyárt. 2012-ben 300 ezer járművet kellett volna előállítaniuk. Ezeknek a feltételeknek azonban az amerikaiak nem tudtak eleget tenni, hiszen tavaly csak 7600 gépkocsit gyártottak Craiován. A román kormánnyal már 2010 óta egyeztetnek a feltételek újratárgyalásáról.

A lap szerint a Ford júniusban kezdi el gyártani a dél-romániai városban a B-Max típusú gépkocsit, csaknem két éves késéssel az eredeti tervekhez képest. Az új tervek szerint az idén 60 ezer gépkocsi gurul le majd a gyártószalagról, ami ötször kevesebb, mint amennyivel öt évvel ezelőtt számoltak.

A román kormány a múlt héten 143 millió euróról 75 millió euróra csökkentette a Fordnak biztosított állami támogatást. Dan Suciu, a román kormány szóvivője szerint az amerikai gyártó eddig 36,6 millió euró állami támogatást kapott. Az új feltételek szerint a Fordnak 2013 és 2017 között 810 ezer gépkocsit kell gyártania Craiován.

Címkék: , ,