Több mint 11 tonna pirotechnikai terméket foglalt le a rendőrség 300.000 lej értékben

Több mint 11 tonna pirotechnikai terméket foglalt le a rendőrség 300.000 lej értékben
Több mint 11 tonna pirotechnikai terméket foglalt le a rendőrség 300.000 lej értékben, 55 esetben pedig 42.000 lejre róttak ki pénzbírságot – jelentette be Adrian Aldea, az Országos rendőr-felügyelőség fegyverekkel, robbanószerekkel és veszélyes anyagokkal foglalkozó igazgatóságának munkatársa.

A román rendőrség Tűzijáték (Foc de artificii) elnevezésű akciójának keretében tartott sajtótájékoztatón elhangzott a figyelmeztetés: a lakosság ne vásároljon veszélyes pirotechnikai eszközöket.

“Vannak kevésbé veszélyes termékek, vulkán típusú vagy tortákra való és egyszerű tűzijátékok, amelyeket használhat a lakosság, mert nem zajosak. Vannak veszélyes eszközök, mint az F2, F3, F4 kategóriákba tartozó petárdák, rakéták és nagyobb tűzijátékok, amelyeket csakis engedéllyel rendelkező technikusok használhatnak. Az 1995/126-os törvény alapján a jogtalanul használt pirotechnikai eszközök használata bűncselekménynek minősül és 3 hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható” – mondta el Aldea.

A hatóságok azt ajánlják, hogy csakis az engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységekből vásároljunk pirotechnikai eszközöket a téli ünnepek alatt.

Adrian Aldea szerint eddig 2.000 esetben tartottak ellenőrzést piacokon, kereskedelmi központokban, 334 bűncselekményt lepleztek le, 354 személy ellen pedig bűnügyi kivizsgálás indult.

A rendőrség 2016 november 15. és 2017 január 4. között országos szintű ellenőrzést folytat a pirotechnikai eszközök által okozott balesetek megelőzése érdekében.

AGERPRES/(RO – szerző: Mihaela TUDORACHE, szerkesztő: Florin MARIN; HU – szerkesztő: CSATLOS Károly)

www.agerpres.ro