Több mint 100.000 aláírás gyűlt a székely megyékben

Több mint 100.000 aláírás gyűlt a székely megyékben
A régióátszervezés témakörében szervezendő népszavazás kiírására Hargita, Kovászna és Maros megyében az RMDSZ már több, mint 100.000 aláírást gyűjtött össze – jelentette be október 14-én Kelemen Hunor szövetségi elnök, majd hozzátette: ez több, mint kétszerese a törvény által előírt, a szavazati joggal rendelkező polgárok 5 százalékának megfelelő számnak.

A három megye RMDSZ irodáiban, a polgármesteri hivatalokban, illetve az önkéntesek ajtóról ajtóra lebonyolított gyűjtése alig több mint két hét alatt vezetett ehhez az eredményhez, ami egyértelműen igazolja: az itt élő közösségek támogatják, hogy a megyéik együtt alkossanak gazdasági fejlesztési régiót – hangsúlyozta Kelemen Hunor. A részletes számokat ismertetve a szövetségi elnök elmondta, hogy Maros megyében közel 40.000, Hargitában 28.000, Kovásznában pedig 33.000 aláírás gyűlt. Nem állunk meg itt – tájékoztatott Kelemen, hiszen az aláírásgyűjtés során az RMDSZ régióátszervezési céljával kapcsolatos tájékoztató feladatot is ellátunk. A partiumi aláírásgyűjtés helyzetéről a szövetségi elnök kifejtette: Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben egy bő héttel később kezdődött az aláírásgyűjtési folyamat, hiszen alapos egyeztetésekre volt szükség a román pártokkal. Két napon belül itt is meglesz a szükséges aláírásszám, és iktatni lehet a népszavazási kezdeményezést – zárta nyilatkozatát Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ az aláírásgyűjtés során 200.000 magyar, illetve 60.000 román nyelvű tájékoztató anyagot használt.

Folytatódik az aláírásgyűjtés

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöksége október 14-én 39.400 aláírást iktatott a Megyei Tanácsnál. Az alig tíz nap alatt összegyűlt aláírások nagy száma igazolja, hogy a megye polgárai fontosnak tartják a regionalizáció ügyét, a megye és Marosvásárhely jövőjét. Az RMDSZ aláírásgyűjtő kampányát a történelmi egyházak és a Magyar Polgári Párt is támogatja. „Büszkék vagyunk a Maros megyeiekre, tíz nap leforgása alatt majdnem negyvenezren írták alá kezdeményezésünket, ami figyelmeztetés kell legyen mindenki számára, hogy létfontosságú kérdésekben a polgárok igényt tartanak arra, hogy közvetlenül, népszavazás révén meg legyenek kérdezve”- hangsúlyozta Brassai Zsombor megyei elnök.

Az aláírásgyűjtés folytatódik egészen a november 14-re tervezett megyei tanácsülésig. Mivel a román pártok sajnálatos módon etnikai kérdéssé torzították a kezdeményezést és ennek megfelelően elhatárolódtak az ügy támogatástól, az RMDSZ saját felelősségeként vállalja át a román polgárok megkeresését is. Az RMDSZ helyi szervezetei, önkéntesei Marosvásárhelyen és vidéken is folytatják az aláírásgyűjtést bízva abban, hogy a nagyarányú lakossági támogatás meggyőző erővel hat a politikai egyeztetésekre is.