Több mint 1.400 közalkalmazottat képeznek ki a korrupció megfékezésére

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
A korrupció megelőzéséről és visszaszorításáról tartanak képzést a jövőben a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozó intézmények, valamint más közintézmények alkalmazottai számára.

A képzés az európai támogatással megvalósuló projektek keretén belül történő beszerzésekre és elszámolásokra is kitér – jelentette be csütörtökön Cătălin Ioniţă, a Belügyminisztériumhoz tartozó Korrupcióellenes Főigazgatóság vezetője.

A projekt keretében 1.475 személy részesül képzésben, amelyet három részre osztanak. Az első rész 12 képzést ölel fel, 300 személy részére. A második rész keretében 37 képzés lesz 555 belügyi alkalmazott, valamint a partnerintézmények kötelékeiben dolgozók számára, a harmadik szakaszban pedig 5 képzés során 200 embert készítenek fel a különféle korrupciós ügyletek kinyomozására.

Ioniţă hozzátette, elvárja, hogy a képzés után már senki ne hivatkozzon arra: nem ismerte a közbeszerzési folyamatok technikai részleteit.

A Korrupcióellenes Főigazgatóság (DGA) projektje ez év májusában kezdődött, költségvetése 3,6 millió lej áfa nélkül. Ebből a DGA 25%-ot fedez, az összeg többi részét uniós pénzalapokból biztosítják.

AGERPRES/(RO – szerző: Mihaela TUDORACHE, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro