Több kilencedik osztály lesz az Adyban

Több kilencedik osztály lesz az Adyban
Nagyvárad- Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettest kérdeztük arról, hogy milyen változások várhatóak a magyar tagozatos, illetve tannyelvű iskolákban. A tankönyvek helyzetére is kitért.

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes arra hívta fel a figyelmet: a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum az előttünk álló tanévben több, vagyis hét kilencedik osztályt indít, viszont ugyanakkor a Mihai Eminescu Főgimnáziumban négyről háromra, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban pedig háromról kettőre csökkent a kilencedik osztályok száma. Minden bizonnyal ez az egyik magyarázata annak, hogy több osztály tud működni a megye legnagyobb magyar tannyelvű középiskolájában. Várad-Szőllősön az Orsolya kirendeltségeként működő 2. számú óvoda lassan helygonddal fog küszködni, ugyanis elérte a maximális kapacitását. Már eddig is matrac-, illetve ágyátcsoportosításokra volt szükség annak érdekében, hogy helyet tudjanak biztosítani a környékbeli gyermekek számára.

Jó hír, hogy a Rákóczi Szövetség a tavalyi ösztöndíj-programját, mellyel iskolakezdő kisdiákokat célzott meg Nagyváradon, a Belényesi-medencében és Margittán, az idei tanévtől kiterjeszti egész Bihar megyére, ami azt jelenti, hogy október hónap folyamán valószínűleg az összes előkészítő osztályos, magyar tagozatos kisdiák 10 ezer forintos egyszeri juttatásban fog részesülni a tanévkezdés alkalmából, melyekhez úgy lehet majd hozzájutni, hogy a Rákóczi Szövetség munkatársai fogják átadni ezen összegeket, egy aláírt átvételi nyilatkozatért cserébe.

Tankönyvek

Megtudtuk azt is, hogy a tankönyvekkel elég rossz a helyzet. Új kiadványokra 10-15 százalékban számítanak a régi kiadású példányokból, melyekkel sajnos az alternatív tankönyvek miatt vannak problémáik, abból a szempontból, hogy megrendelnek egy bizonyos típust ezekből egy adott kiadótól, és kapják egy másik szerzőtől és kiadótól ugyanazt a tankönyvet. Emellett nem jutnak hozzá annyi tankönyvhöz, hogy az összes régit le tudják lecserélni, csupán néhányat, s emiatt fennáll az a veszély, hogy bizonyos osztályokban például matematika tankönyvekből lesz huszonöt egyfajta és öt másfajta. A gond valószínűleg akkor fog megoldódni, amikor úgymond a teljes tanítási programot le kell majd cserélni, s emiatt az egész tankönyv állománnyal is ezt kell majd tenni. Tavasszal egyébként tankönyvírásra már kiírtak az előkészítő osztályra pályázatot, sajnos azonban ez csak a terv szintjén maradt, mert visszavonták, illetve nem jelentették meg a tender végleges formáját. Ettől eltekintve Bihar megyei tanítónők is elkezdtek tankönyvet írni, például Tankó Zita és Farkas Tünde készítenek egy román nyelv és irodalom tankönyvet az előkészítő osztálynak, mellyel pályáznának a tanügy-minisztériumnál, de pillanatnyilag nem lehet tudni, hogy mikor kerülhet erre sor.

Szintén oktatással kapcsolatos fejlemény, hogy akik eddig még nem foglaltak el állást a tanügyben, de van érvényes jegyük, megtehetik ezt, számukra pénteken szerveznek gyűlést. Ezen azok is részt vehetnek, akik kaptak ugyan állást, de úgy gondolják, hogy jobb helyet is találhatnak maguknak.

Ciucur Losonczi Antonius