Több irodalmi rendezvény is lesz a Festum Varadinumon

Több irodalmi rendezvény is lesz a Festum Varadinumon
Nagyvárad- A Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében számos irodalmi és kulturális program is várja az érdeklődőket. A részletekről szerdán a szervezők tájékoztattak az Ady Endre Emlékmúzeumban.

A sajtó képviselőit Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány elnöke köszöntötte. Ezt követően Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője hívta fel a figyelmet több olyan irodalmi programra, melyekért felel. Megtudtuk tőle, hogy május 9-én, pénteken, kivételesen 19 órától Törzsasztal helyszíne lesz a Silent kávézó. A hagyományoktól eltérően ezúttal nem olyasvalakit hívtak meg, aki regényeiről vagy versesköteteiről ismert, hanem Szilágyi Zsófia irodalomtörténészt, a „legfontosabb Móricz Zsigmond-monográfia szerzőjét”, mely 600-700 oldalas életmű tanulmány kiváló forrásanyag. Május 11-én, vasárnap 18 órától Kántor Lajosnak Domokos Géza kockázatai című könyvét mutatják be az Ady Endre Emlékmúzeumban. A rendezvény- melyen jelen lesz Markó Béla költő, a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke és Dávid Gyula, a Kriterion volt vezetője is-, azért ígérkezik érdekesnek, mert a szerző egy több mint öt évtizedig tartó barátság történetét dolgozta fel, ami ahhoz a közéleti személyiséghez fűzte őt, aki a hetvenes, nyolcvanas években a Kriterion igazgatójaként, majd a rendszerváltozást követően az RMDSZ elnökeként meghatározó szerepet töltött be a romániai magyar kulturális életben.

Május 12-én, hétfőn 18 órától Gryllus Vilmos és zenész barátai lépnek fel a várad-rogériuszi Magnólia téren, ahol egy közönségtalálkozóra is sor kerül. Május 14-én, szerdán 18.30 órától egy rendkívüli Törzsasztal keretében Kukorelly Endrével találkozhatnak az irodalomkedvelők. Az író ugyan néhány éve már járt Váradon, de azóta újabb kötete jelent meg. Az összejövetelen valószínűleg szó esik majd politikáról és sportról is, hiszen a vendég egy ideig az LMP országgyűlési képviselője volt az elmúlt parlamenti ciklusban, mígnem rájött arra, hogy ezt nem neki találták ki, illetve a magyar írók futball válogatottjának is tagja. Május 15-én, csütörtökön szintén egy íróval találkozhatnak az érdeklődők, Varró Dániellel déli 12 órakor a Szacsvay Imre Általános Iskola udvarán a gyermekek, 17.30 órától a tanintézmény egyik emeleti termében pedig a felnőttek.

Festmény kiállítás

Ujvárossy László vizuálisművész arról számolt be: felkérték őt arra, hogy legyen a Gyergyószárhegy négy évtizede című kiállítás kurátora, mely május 11-én, vasárnap 16 órakor nyílik meg a Körösvidéki Múzeumban. Azért erre a táborra esett a választás, mert a 21. század elején úgymond egy tatárjáráson esett túl, a Lázár-kastélyt érintő tulajdonjogvita miatt több mint kétezer alkotás utcára került, melyeket aztán egy volt irodahelyiségbe zsúfolták be, de félő, hogy tönkremennek vagy megsemmisülnek, mint például azok a kilencvenes években készült kortárs szerzemények, helyspecifikus installációk, melyeket sajnos az említett ok miatt szétszedtek. Egyébként Gyergyószárhegyen 1974-ben alapítottak Barátság címen tábort, melyet aztán minden évben megismételtek, a festményekre a „poszt-nagybányai” időszak stílusa jellemző. A tárlaton ötven alkotást lehet majd megtekinteni, köztük váradi művészek, Kristófi János, Holló Barna, Hora Coriolan és Jakobovits Miklós műveit is.

Múzeumok éjszakája

Imre Zoltán, az Ady Emlékmúzeum vezetője örömének adott hangot, hogy házigazdaként helyszínt tud biztosítani több színvonalas rendezvénynek. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: akár a Festum Varadinum kulturális programjai közé is beiktatható a Múzeumok éjszakája, melyet május 17-én, szombaton szerveznek este 8 és éjjel 2 óra között. Ezen időintervallumban az intézmény kapuja nyitott bárki számára. 20 órától Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész, Latinovits tanítványa és „utolsó hírnöke” szaval egy órán keresztül Ady-verseket, de beszélgetni is lehet vele, valamint vetítés, tárlatvezetés is lesz.

Ciucur Losonczi Antonius