Több illeték is megszűnik elsejétől

Több illeték is megszűnik elsejétől
A környezetvédelmi bélyegilleték mellett útlevél- és gépkocsi bejegyzési illetékek szűnnek meg. Egy új, online regisztrációs rendszer bevezetéséről is tájékoztatott hétfőn a prefektus.

Február elsejétől lép érvénybe az idei 1. sz. törvény, mely több illetéket is megszűntet, ennek következtében egyebek mellett kevesebbet kell majd fizetni az útlevelek kiállításáért, illetve a gépkocsik bejegyeztetéséért, vezetői jogosítványért – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón, melyen Claudiu Pop prefektus mellett Cristian Ghidia, az útlevélosztály vezetője, Alexandru Laza, a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal vezetője, valamint Eugen Antal, a prefektúra munkatársa is részt vett.

Amint Claudiu Pop prefektus felsorolta, elsejétől a tizenkét éven aluli gyerekeknek szóló elektronikus útlevél az eddigi 256 lej helyett 234 lejbe kerül majd, a felnőtteknek szóló útlevél 258 lej lesz a mostani 280 lej helyett, az egy évre szóló ideiglenes útlevél pedig 96 lejbe fog kerülni, nem 218 lejbe, mint jelenleg.

Olcsóbban

Megszűnik több, a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatalnál befizetendő illeték, így például nem kell kifizetni február elsejétől a hat lejes vizsgáztatási díjat az A, A1, B, B1 és B+E típusú jogosítványokért, illetve a 28 lejes díjat a C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb és TV jogosítványokért. Azoknak a személyeknek pedig , akiknek semmissé nyilvánították a vezetői jogosítványát, illetve akik háromszor megbuktak a vizsgán, nem kell 84 lejt fizetniük a jogosítvány megszerzéséhez. A 3500 tonnáig terjedő súlyú járművek 60 lejes bejegyzési illetéke is megszűnik, akárcsak a 3500 tonnát meghaladó járművek után fizetendő 145 lejes illeték. Nem kell továbbá kifizetni elsejétől azt a 414 lejes díjat sem, melyet a különféle mérések érdekében végzett próbákra használandó a járművek és utánfutók esetében kértek. Nem utolsó sorban a környezetvédelmi bélyegilleték is megszűnik, mivel hatályon kívül helyezték az erre vonatkozó 2013 évi 9. sz. sürgősségi kormányrendeletet. Az intézkedés egyik célja az, hogy gyorsabban, könnyebben lehessen gépkocsit vásárolni.

Online foglalás

Mindezzel egyidejűleg, többek között azért is, mert az érintett hivatalokban ezek következtében nagyobb forgalomra számítanak, a hosszú sorokat elkerülendő, mától kezdődően egy elektronikus időpont foglalási rendszert vezet be a prefektúra. A rendszer már tegnap is elérhető volt, de mától lehet „élesben is” igénybe venni. Amint a prefektus elmondta, más megyékben működnek már hasonló, de az itteninél kezdetlegesebb rendszerek, ezek egyikét vették alapul, de tovább fejlesztették. Egyelőre az útlevélosztályra, valamint a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatalhoz lehet előjegyeztetni így. Persze továbbra is megmarad a személyes előjegyeztetés lehetősége is, hiszen nem mindenkinek van internet hozzáférése. Egyelőre egy ablaknál fogadják majd ki azokat, akik online foglaltak időpontot, de ahogy nő az internetes előjegyzések száma, úgy nő majd a kiszolgáló ablakoké is. A rendszer a prefektúra honlapjáról (www.prefekturabihor.ro) érhető el, a menűben az online előjegyzésre (rezervare online) kell kattintani. A sikeres előjegyzést követően (mely telefonon is történhet), az érintett e-mailt, illetve sms-t kap, mely tartalmazza a szükséges információkat. Az előjegyzést legalább tizenkét órával a lefoglalandó időpont előtt lehet végrehajtani, illetve legfeljebb hatvan nappal előtte. Lehetőség van a már lefoglalt időpont érvénytelenítésére is, tudtuk meg.

Neumann Andrea