Több ifjúsági rendezvény az idei Festum Varadinumon

Több ifjúsági rendezvény az idei Festum Varadinumon
Nagyvárad- Több fiataloknak szánt rendezvény is szerepel az idei, XXIII. Festum Varadinum programjában. A szervezők erre az RMDSZ székházában tartott sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet.

Keddi sajtótájékoztatóján Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy több mint száz jelentkező több száz ajánlata közül választották ki végül azt a közel hetvenet, melyek szerepelnek az előrendezvényekkel együtt május 9-18. között zajló Festum Varadinum kínálatában, és ezek közé több, fiataloknak szánt eseményt is beiktattak.

Fehér Tamás, a Nagyváradi Magyar Ifjúsági Szövetség elnöke kiemelte, hogy a NAMISZ mindig szívesen jelentkezik partnernek ifjúsági, kulturális, illetve más jellegű rendezvények lebonyolításához, többnyire a Communitas Alapítvány támogatásával. Az idei Festum folyamán három eseményért felelnek társszervezőként. Május 11-én, vasárnap 13 órától Varadinum-kupa elnevezéssel Fogathajtó-verseny lesz az ócskapiac melletti füves pályán, a Făgăraşului utca 5. szám alatt. Május 12-én, hétfőn 18 órától Gryllus Vilmossal és zenész barátaival lehet találkozni a várad-rogériuszi Magnólia téren, és a közönségnek Tóth Ágnes író is dedikálja Macskadombi versek című könyvét. Május 17-én, szombaton pedig 19 órától a Bikini, majd 21 órától a Kormorán együttes koncertezik a Lotus Center parkolójában.

Színházi előadások

Erőss Ádám, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség vezetője három színházi előadásra hívta fel a figyelmet, melyeket az NMD közösen szervez a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Május 9-én, pénteken 19 órától Benkő Péter kétszeres Jászai-díjas színész, előadóművész és Szabó Gyula Győző Madách-akadémiai hallgató lépnek fel. Műsoruk címe: Magyarok a Kárpát-medencében Szent Istvántól napjainkig, és színdarab-részletek, ismert versek, népénekek, dalok, történeti adomák hangzanak el. Május 14-én, szerdán 20 órától Mikó Istvánnal és barátaival (Rusz Milán és Suha Kálmán színészek) lehet eltölteni egy kellemes estét, az Ez az arc ismerős című program folyamán monológokra, kuplékra, humoreszkekre, zenés paródiákra, vidám jelenetekre és dalokra számíthatnak az érdeklődők. Végül május 15-én, csütörtökön 19.30 órától Kökényessy Ági és Szarvas Attila színművészek lépnek fel Kocsis István Árva Bethlen Kata című történelmi játékában. Az ünnepségsorozat valamennyi rendezvényét ingyen lehet megtekinteni.

Ciucur Losonczi Antonius