Több hely, kevés bevétel az egyetemen

Több hely, kevés bevétel az egyetemen
Nőtt valamelyest az államilag finanszírozott helyek száma a Nagyváradi Egyetemen, tudatta egyebek mellett Constantin Bungău rektor az intézménynél szervezett keddi sajtótájékoztatón.

Míg tavaly 1550 volt a licenciátusi helyek száma, az idén ez a szám 1600, mesterfokozatra pedig 750 államilag támogatott helyet kaptak, ötvennel többet, mint tavaly. Országos szinten amúgy nem változott a támogatott helyeknek száma. Arról, hogy ezeket a helyeket szakonként hogyan osztják el, a jövő heti szenátusi ülésen szavaznak. A 2014-2015 egyetemi tanévre is külön, támogatott helyeket biztosítanak a roma származásúaknak, illetve a Moldáviai Köztársaságban élő román nemzetiségű egyetemisták számára. Ezeknek a helyeknek a száma sem változott tavalyhoz képest.

Tudományos hét

A felvételi metodológiája lényegében ugyanaz, mint tavaly. Újdonság, hogy ismét indul az építészeti képzés, továbbá a matematika angol nyelven és a nemzetközi kapcsolatok szak, ugyancsak angol nyelven. Ezek a szakok tavaly, a tanév kezdetét követően kapták meg az akkreditációt, ezért nem indulhatott el a képzés. A felvételi díjszabása a szakok túlnyomó többsége esetében ugyanannyi, mint tavaly, egyes szakok viszont az infláció mértékéhez igazították a díjszabásokat, de a változások itt sem számottevőek.

Hétfőn délelőtt, az egyetem aulájában kezdődik el a Nagyváradi Egyetem Tudományos Hete elnevezésű rendezvénysorozat, tudtuk meg. Az ünnepi nyitórendezvényen egyebek mellett díjazzák majd az egyetemnek azoknak a munkatársait, akik különleges eredményeket értek el. A rektor kiemelte Moca Pascu Cătălin egyetemi tanár eredményét, akinek az egyik tudományos cikke megjelent a Nature című neves brit tudományos folyóiratban, ami országos szinten ritkaságnak számít.

Fesztivál

Kedden pedig, Vivat Academia címmel ötnapos művészeti fesztivál kezdődik, melyen belül látványeffektusokkal is kísért komolyzenei hangversenyek lesznek többek között az egyetemen, a Barátok Templomában, az olaszi ortodox templomban. A részletekről dr. Marcu Ágnes egyetemi tanár, dékán számolt be, valamint dr. Simona Trip rektorhelyettes. Hivatásos hazai és külföldi művészek mellett az egyetem tehetséges zene szakos hallgatói is fellépnek majd. A látványelemekkel tarkított nyitóhangverseny kedden este hét órától kezdődik, az egyetemen, A Varadinum vonósnégyes pedig a nyitóhangversenyen, valamint május 28-án18 órától koncertezik a Barátok Templomában, más fellépőkkel együtt. A belépés ingyenes. A rendezvény egy utcai hangversennyel ér véget május 31-én 16 órától, a városközpontban, még nem tudni pontosan, hol.

Szó esett az egyetem anyagi helyzetéről is. Mint megtudtuk, az állami finanszírozás a következő tanévre 39,5 millió lej, de az egyetemnek 70 millió lejre van szüksége csak a fizetések biztosítására. Várhatóan további 31-32 millió lej folyik még be tandíjakból, vizsgadíjakból, de ez még mindig nem elegendő. Tavaly mintegy hétmillió lejes különbözetet korábbi évek bevételeiből különítették el, a rektor szerint más években sokkal több pénzt használtak volna el, de most igyekeztek minél többet takarékoskodni. Csak ahhoz, hogy működhessen, az egyetemnek évente kétmillió euróra van szüksége, és akkor még nem számoltak bele semmilyen fejlesztést.

Projekt

Egy érdekesnek ígérkező uniós projektről is beszámoltak a tegnapi sajtótájékoztató résztvevői. Ezen belül több mint 250 diák fog egy szimulált vállalatban dolgozni, miközben elsajátítják a reverse engineering technológiát. Ennek a lényege, hogy gyakorlatilag bármilyen tárgyat „klónozni” lehet megfelelő, korszerű felszerelésekkel, melyek megvásárlása is a projekt részét képezi. A pályázat időtartama 2014 május 7 – 2015 november 6. Költségvetése összesen 1,1 millió lej, melynek legnagyobb része vissza nem térítendő. A résztvevő egyetemisták 800 lejes támogatást is kapnak, amennyiben részt vesznek az összes tevékenységen.

Neumann Andrea