Több halálos áldozatot követelt a szállodára zúdult lavina Pescara közelében – FRISSÍTETT

Több halálos áldozatot követelt a szállodára zúdult lavina Pescara közelében – FRISSÍTETT
Több halálos áldozatot követelt a szállodára zúdult lavina Pescara közelében – jelentette az olasz sajtó csütörtökön. A katasztrófa még szerdán történt. Román áldozatok is lehetnek.

A mentőosztagok eddig három halálos áldozatot találtak. Személyazonosságukat egyenlőre nem hozták nyilvánosságra. Hatósági információk szerint a szállodában 35 személy tartózkodott, közöttük több gyermekes család.
Eddig két túlélőt találtak: egyikük, egy 38 éves vendég kiment az épületből az autójához, hogy feleségének gyógyszert keressen, és látta, ahogyan a lavina elsodorta az épületet. Ő adta le a vészjelzést, az első mentőegységek azonban csak csütörtök hajnalban érkeztek a helyszínre.
Több mint hetvenen vesznek részt a túlélők keresésében, speciális alpesi mentők, barlangászok, az idő ellen küzdenek, de az emberkereső kutyák eddig nem szimatoltak életjeleket. A mentők kiáltásaira sem érkezett válasz. Egyre kevesebb a remény, hogy további túlélőket találnak.
A hotelben készített felvételek szerint a hótenger – amely sziklákat és a szálloda körüli erdőt is magával sodorta – áttörte a három emeletes épület falait és hóval és törmelékkel töltötte meg a szálloda szobáit.
Az olasz polgári védelem válságstábjának vezetője hangsúlyozta, hogy rendkívüli katasztrófa következett be. mivel a földrengés okozta lavinával egy időben a rossz idő is késleltette a mentést.
Az 1200 méteres magasságban található Rigopiano nevű hegyi szálló, az abruzzói Pescara közeli Farindola kistelepülésen van. Elsőként sítalpon érkező mentőegységek tudták megközelíteni a hotelt, ahonnan szerdán több segélykérő sms-üzenetet küldtek.
Közvetlenül a szerdai földrengésben az abruzzói Teramo térségében egy 87 éves férfi veszítette életét, miután istállója ráomlott. A szintén abruzzói l’Aquila közelében egy 70 éves férfi eltűnt, de azóta megtalálták.
A kárfelmérés akadozik a rendkívüli időjárási körülmények miatt. A földrengés sújtotta övezetben több mint hetven év óta nem esett ennyi hó. A legtöbb hó Abruzzo tartományban és az umbriai Perugia környékén van, ahol három nap sűrű havazás után több városban és településen a házakból sem tudnak kilépni. A hókotrók és az olasz fegyveres erők gépei is nehezen tudják megközelíteni a térséget, ahol továbbra is 100 ezer háztartás van áram nélkül.
A helyieken elkeseredettség lett úrrá, a földrengés sújtotta városok polgármestereinek nyilatkozatai szerint úgy érzik, teljesen magukra hagyták őket.
A havazásban járhatatlan utak miatt több állattenyészet elszigetelődött, több istálló összeomlott a hó súlya alatt, máshol az állatok megfagytak. Olaszország középső részét három közepes erejű földrengés rázta meg szerda délelőtt.
A földmozgás Lazio, Marche és Abruzzo régiók határán történt. A körzetben tavaly augusztusban és októberben is voltak földrengések, amelyek Lazio, de kiváltképpen Marche tartományban súlyos károkat okoztak. (MTI)

Román áldozatok is lehetnek

Románia olaszországi nagykövetsége olyan információkat kapott, melyek szerint három román állampolgár – egy felnőtt és két kiskorú – is tartózkodik az Abruzzo régió Farindola településén lavina sújtotta szállodában – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget a Külügyminisztérium.

Románia római nagykövetsége kérte a helyi hatóságokat, hogy sürgősségi eljárással szolgáltassanak bővebb tájékoztatást a helyzetről.

A külügyi tárca szerint a mentési folyamat még tart, a munkát megnehezíti a szélsőséges időjárás, valamint az, hogy az épület súlyosan megrongálódott.

Címkék: ,