Több gyerekbetegség is felütötte fejét

Több gyerekbetegség is felütötte fejét
Tizenháromról huszonkettőre nőtt a kanyarós fertőzések száma Bihar megyében, hangzott el a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) sajtótájékoztatóján. A legtöbb gyerek nem volt beoltva.

Országszerte veszélyesen megnőtt a kanyarós esetek száma, s ezen belül Bihar megyében is egyre több esettel szembesülnek a DSP munkatársai, mondta el Zoia Bitea aligazgató kedden. Míg október 28-ig tizenhárom esetről lehetett tudni megyénkben, mostanra a megbetegedések száma 22-re nőtt. Legutóbb Mezőtelkiben betegedett meg egy hat hónapos gyermek, aki egy hatévestől kapta meg, akit a szülei nem vittek el beoltatni. Állapota meglehetősen súlyos, mondta az aligazgató.

Visszautasították

Jellemző, hogy a betegséget olyan kisgyerekek kapják meg, akik amúgy még nem kellett volna megkapják az oltást, olyan nagyobb gyerekektől, akiknek a szülei elmulasztották beoltatni őket. A legtöbb megbetegedés megyénkben Élesden és környékén van, tudtuk meg. Ott is volt egy súlyos eset, s hasonlóképpen, egy egy évesnél kisebb gyerek betegedett meg, aki egy nagyobb gyerektől kapta el a kanyarót. Szerencsére mostanra túl van rajta, de kritikus állapotban volt, az agyhártyáját is érintette a fertőzés. Ennek az esetnek a következtében több olyan szülő is jelentkezett oltásra a gyermekével, aki korábban visszautasította. A huszonkét eset közül tizenháromban a gyerekek nem kapták meg az oltást, vagy mert a szülők elmulasztották beoltatni őket, vagy mert még nem töltötték be az egyéves kort.

Országos szinten amúgy 935 esetet regisztráltak, s a halálos áldozatok száma elérte a hatot. A legtöbb megbetegedés Arad megyében van (223), Maros megyében 190, Beszterce-Naszód megyében pedig 128 az esetek száma. A legtöbb eset olyan közösségekben jelenik meg, ahol az lefedettség alacsony. Országos szinten azoknak a gyerekeknek a szülei, akik nem kaptak meg egy, vagy több kötelező oltást, legnagyobbrészt egyszerűen nem jelentek meg a háziorvosnál, 11,9 százalékuk pedig aláírta, hogy visszautasítja az oltást. Bihar megyében azok közül a szülők közül, akik nem oltatták be gyermeküket, húsz százalékuk írta alá, hogy visszautasít mindenféle oltást.

Szamárköhögés

Az utóbbi hetekben a szamárköhögés is felütötte a fejét Biharban: mostanáig hat esetet regisztráltak, egy részük Illyében, egy roma közösségben történt, másik részük pedig Tenkén, egy családban. A hat gyerek közül négy nem kapta meg az oltást, három gyereknek a szülei visszautasították, az egyik gyerek pedig nem szerepelt egyik családorvos listáján sem.

A DSP egyebek mellett tájékoztató jellegű közleményekkel kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy fontos beoltatni a gyerekeket. Amint az aligazgató elmondta, az oltások elmulasztásával akár az életüket is veszélybe sodorhatjuk.

Neumann Andrea

Címkék: , ,