Fux Feszt

2021.10.12. 14:30

Fux Feszt: a felnőttekhez is szólt a Puck Bábszínház előadása

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

A Kolozsvári Puck Bábszínház Kishercegszemmel című előadását hozta el a múlt héten megrendezett V. Fux Fesztre. Az ihletadó szöveg a francia író, Antoine de Saint-Exupéry legismertebb regénye, A kis herceg (1943). Ahogyan Exupéry regényének története, úgy az előadás is figyelemre méltó volt a felnőtt nézők számára is, annak ellenére, hogy elsősorban gyerekeknek szól.

„Az előadás az emberi útkeresés, a magunkra találás, a bennünk lévő gyermeki énhez való visszatérés folyamatait mutatja meg a mozgás, a látvány és a zene eszközeivel. (…) Az előadás felnőtt szereplője a különböző szociális és hatalmi konvenciók, előítéletek rabjaként jelenik meg, ám a történet során sikerül megtalálnia a módját, hogy szembenézzen saját átalakulásával és visszataláljon a játékhoz, a gyermeki én természetes tisztaságához és ezáltal a gyermeki lét könnyedségéhez” – olvasható az előadás leírásában. A körülbelül egyórás előadást 2019 végén mutatta be a társulat. A darabban egyébként a nagyváradi származású Balogh Dorottya is megmutatta tehetségét. További szereplők: Jakabfi Ivett m. v., Domokos Szabolcs, Urmánczi Jenő, Erdei Emese, Bondár Tibor, Mostis Balázs. Albert Alpár díszlettervező munkáját is érdemes megemlíteni, hiszen igazán varázslatos, űrbéli tájat sikerült megteremtenie. Az előadás egészének legerősebb vonása, eleme a látvány volt, amit leginkább a díszlettel és a fényjátékkal értek el. A jelmezek meglehetősen egyszerűek voltak, az öltönyös és a sárga ruhás, csíkos harisnyás főszereplőkön kívül a mindig más szerepben megjelenő „többiek” szürke nadrágban és fölsőben játszottak – így gyorsan és egyszerűen, egyegy ruhadarabbal vagy kiegészítővel tudták jelezni, hogy ki, mit alakít éppen.

A darab során összesen csak néhány mondat hangzott el, így a történetet főként mozgás révén mesélték el, Jakab Melinda koreográfus segítségével. A minimális verbális kommunikációba természetesen belefért a regény legismertebb mondata: „jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan”. Bár a mondat végét „elharapták”, a nézők soraiban sokan folytatták azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában