Több ezerre nőtt a határsértők száma

Akt.:
Több ezerre nőtt a határsértők száma
Idén 2.476-ra nőtt a nagyváradi területi határrendészet által feltartóztatott illegális határátlépők vagy határsértést megkísérelő migránsok száma – közölte Marin Bondar, az említett intézmény vezetője.

A nagyváradi területi határrendészeti felügyelőség parancsnoka csütörtöki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy míg 2016 első tíz hónapjában 330 migránst tartóztattak fel az intézmény hatásköréhez tartozó területen, addig 2017-ben ez a szám 2.476-ra emlekedett. Ebből 1.810 személyt a zöldhatáron fogtak el, 666 személyt pedig a határátkelőkön fedeztek fel gépkocsikba rejtve, vagy hamis dokumentumokkal. A határsértők közül a legtöbben iraki állampolgárok, de sok köztük a szíriai, iráni, pakisztáni, afganisztáni, és vannak indiaiak is.

”A legtöbb migráns a hírek ellenére nem a háború által sújtott Szíriából érkezik, hanem Irakból, annak is az északi, kurdok által lakott részéből’ – mondta a parancsnok. Bondar arról is beszámolt, hogy határsértésre tett kísérletek terén az augusztus és a szeptember volt a legzsúfoltabb időszak, a két hónap alatt összesen több mint 1100 személyt tartóztattak fel, akik törvénytelenül próbálták meg elhagyni az országot Magyarország felé.

A határrendészet vezetője szerint a migránsok számának növekedését elsőrsorban a szerb-magyar határon emelt kerítés okozza, ami arra a döntésre készteti a Nyugat-Európa fele tartó menekülteket, hogy Szerbiából Romániába szökjenek, majd innen kíséreljenek meg kijutni a schengeni övezetbe.

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .