Több ezer ember tüntetett Romániában a palagáz kitermelése ellen

Több ezer ember tüntetett Romániában a palagáz kitermelése ellen
Mintegy 7 ezer ember tüntetett szerdán a Románia keleti részén fekvő Barladon a palagáz kitermelése ellen.

 

A Vaslui megyei városban összegyűlt tüntetők az Agerpres hírügynökség szerint Victor Ponta román miniszterelnököt bírálták. Tiltakoztak az ellen, hogy Ponta megváltoztatta álláspontját a palagáz kitermelése ügyében. Azt vetik a román kormányfő szemére, hogy amikor ellenzékben volt, ellenezte a palagáz kitermelését, viszont miután hatalomra került, már nem utasította el ezt a lehetőséget.

A tüntetők egyebek között “Le a Chevronnal!”, “Ne tegyétek tönkre a jövőnket!”, “Chevron, menj haza!” feliratokkal jelentek meg a demonstráción.

Az amerikai olajipari cég neve azért szerepelt a feliratokon, mert nemrég engedélyt kapott a Vaslui megyei önkormányzattól arra, hogy három lehetséges kitermelési telepen próbafúrásokat végezzen.

A zöldek szerint környezetszennyező a palagáz kitermelése. Február elején a nyugat-romániai Bihar megyei önkormányzat elnöke és több érintett település polgármestere is a palagáz-kitermelés ellen foglalt állást. Bihar megyében a kanadai East West Petroleum társaság 2010-ben nemzetközi versenytárgyaláson nyerte el a jogot a Nagyszalonta melletti Tulkán (Tulca) és a Székelyhíd melletti Terjén (Tria) tervezett palagáz-kitermeléshez. A két település mintegy 20 kilométerre van a román-magyar határtól.