Több ezer ember tiltakozik Bukarestben a kormány által elfogadott jogszabályok ellen

Akt.:
Tüntetéssorozattal tiltakoztak az elmúlt napokban is a tervezet elfogadása ellen
Tüntetéssorozattal tiltakoztak az elmúlt napokban is a tervezet elfogadása ellen
Több ezer ember gyűlt össze kedd este a bukaresti Győzelem téren a kormány által elfogadott, a közkegyelemről, valamint a Büntető törvénykönyv és a Büntető perrendtartási törvénykönyv módosításáról szóló jogszabályok ellen tiltakozva.

A tüntetők azt skandálják: “Nem megyünk el innen, nem megyünk el innen!”, “Vigyen el titeket a DNA!”, Nem fogtok megmenekülni!”
Kedd esti ülésén törvénytervezetet fogadott el a kormány bizonyos bűncselekményekért kirótt büntetések, valamint a szabadságvesztéssel járó nevelő jellegű intézkedések közkegyelemben részesítéséről.

‘Elfogadtunk egy sor intézkedést, hogy megelőzzük az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozatát. Ez ügyben elfogadtuk az egyes büntetéseket és a szabadságvesztéssel járó nevelő jellegű intézkedéseket kegyelembe részesítő törvény tervezetét. Egy másik tervezet módosítja és kiegészíti a büntetés-végrehajtást szabályozó 2013/254-es törvényt’ – nyilatkozta Florin Iordache a Victoria-palotában.

Emellett sürgősségi rendelettel módosította a kabinet a Büntető törvénykönyvet és a Büntető perrendtartási törvénykönyvet.

‘A sürgősségi kormányrendelet módosítja és kiegészíti a Büntető törvénykönyvet és a Büntető perrendtartási törvénykönyvet. Gyakorlatilag ezzel a rendelettel összhangba hoztuk a Büntető törvénykönyveket az Alkotmánybíróság határozataival, amit vagy a kormánynak, vagy a parlamentnek kellett megtennie” – mondta a tárcavezető.

www.agerpres.ro