Több éven át tartó támogatás

Több éven át tartó támogatás
Bihar megye – A csütörtöki zárókonferenciával véget ért annak az uniós projektnek a harmadik szakasza, melynek során a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség felszerelése tizennégy járművel gazdagodott.

Az észak-erdélyi katasztrófavédelmi központok felszereltségének javítása című uniós projekt, melyet az Észak-Erdély Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesület bonyolított le, 2010-ben kezdődött és az első szakasz 2012-ben zárult. Ennek során a hat résztvevő katasztrófavédelmi központ összesen 64, különféle típusú tűzoltó- és mentőautóval gazdagodott – ezen belül a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU – Crişana) öt „egyszerű” tűzoltó járművet, egy nukleáris, biológiai, kémiai és radiológiai kutatásra, illetve felmérésre alkalmas járművet, egy roncsokból való kiszabadításhoz alkalmas járművet, valamint három mentőautót kapott. A második szakasz 2012 és 2014 között zajlott, ennek során Bihar megye egy tűzoltó járművet, valamint egy roncsokból való kiszabadításra alkalmas járművet kapott, a harmadik szakasz során pedig – amint arról hetekkel ezelőtt beszámoltunk – egy nagy teljesítményű, nagyon korszerű tűzoltó gépkocsit kapott a felügyelőség, mely 34 méter magas létrájának köszönhetően kiválóan alkalmas a tömbházakból való mentésre és tűzoltásra.

Gyorsabb közbelépés

Dan Poinar, a megyei tanács munkatársa, a projekt Bihar megyei asszisztense ismertette a projekttel kapcsolatos legfőbb tudnivalókat. Mint elhangzott, a három szakasz során összesen mintegy 50 millió lej értékű felszereléseket szereztek be az észak-erdélyi katasztrófavédelmi felügyelőségek, ezen belül Bihar megye 9,2 millió lejből vásárolhatott felszereléseket. Az unió 7,7 millió lejt térít meg, a különbözetet pedig a Bihar Megyei Tanács állja, mely – mint elhangzott – kezdettől fogva támogatta a projektet.
Ionel Avrigeanu, a megyei tanács alelnöke elmondta: mintegy 2,7 millió lakosnak származnak előnyei ebből a projektből, úgyhogy a megyei tanács támogatni fogja a fejlesztési egyesület további ilyen kezdeményezését is. Ioan Baş tábornok, az ISU Crişana vezetője elmondta: kezdetektől fogva bízott ebben a projektben, mely mintaszerűen zajlott elejétől a végéig. Nagyon jó volt az együttműködés a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek között és a műszaki szakértőkkel is, nem voltak késések, pont olyan típusú járműveket kaptak, amilyenekre szükségük volt. Ennek köszönhetően mintegy húsz százalékkal javult az ISU Crişana felszereltsége, s ez nem csekély, tekintettel arra, hogy ezt megelőzően nem voltak olyan projektek, melyek ezt szolgálták volna.
A 2014 és 2020 közötti periódusra 127 millió eurót lehet lehívni ilyen jellegű beruházásokra, viszont az Európai Bizottság utasítása azt, hogy ezentúl a felszereléseket központi szinten vásárolják meg. „Remélem, hogy a dolgok így is jól működnek majd” – jegyezte meg. Az is elhangzott: megyénkben a maximális kiszállási idő harminc percről 20-25 percre csökkent, ez talán nem tűnik soknak, de sürgős esetekben rengeteget számít az a pár perc. A felszereléseket igyekeztek úgy elosztani, hogy mind Váradon, mind vidéken javuljanak a paraméterek. A projekt egyúttal nem korlátozódott a felszerelések megvásárlására, az ISU személyzete megkapta a megfelelő képzést is ahhoz, hogy használja ezeket. Köszönetet mondott a megyei tanácsnak a támogatásért, majd kifejtette: fontos, hogy további közös projekt-témákat találjanak, a magyarországi partnerekkel közöseket is, mivel ezek az eddigiek során is nagyon hasznosaknak bizonyultak – például egy határon átnyúló projekten belül jött létre a szentjánosi mentőképzési központ.

Neumann Andrea