Több és jobb kamera figyel

Több és jobb kamera figyel
Modernizálták és bővítették az érmihályfalvi térfigyelő rendszert. Egyik funkcióját, a járművek rendszámának azonosítóját magunk is kipróbáltuk. Összesen 21 kamera „figyel” pillanatnyilag.

Egy korábbi téma kapcsán érintőlegesen már említettük: a közelmúltban kicserélték Érmihályfalván a térfigyelő rendszert. Sőt, nemcsak kicserélték, de modernebbre váltottak és bővítettek is. A kor elvárásainak megfelelve a most lecserélt rendszert közel hat éve, 2013 márciusában üzemelték be, akkor 15 kamerát szereltek fel, melyek a városba vezető fő közlekedési utakat, további kereszteződéseket, parkokat és olyan pontokat figyeltek, melyeket a rendőrség ajánlása alapján választottak ki. A rendszer központja a Városházán volt (és maradt), az „élő adáshoz”, illetve a rögzített felvételekhez csak kijelölt személyek férhettek és férhetnek hozzá, hiszen a cél nem a „megfigyelés”, hanem a rend fenntartása. Az elmúlt esztendőkben a felvételek alapján fogtak el már fatolvajokat, azonosították azokat, akik a központi parkban okoztak károkat vagy a főutcán kitördelték az újonnan ültetett facsemetéket, de balesetek körülményeinek tisztázásához is hasznosak voltak.

Éberebbek

A cserével kapcsolatban Nyakó József polgármester elmondta: a hat éves rendszer már sem kapacitása, sem minősége szempontjából nem felelt meg a kívánalmaknak. Sok volt a meghibásodás és sokszor nem volt folyamatos a felvételek rögzítése. A modernizáláshoz szükséges eljárást tavaly indították el és a rendszert az elérhető legmodernebbre váltották. A korábbi helyeken ottmaradtak a kamerák és hat új helyen is vannak, tehát összesen 21 kamera figyel pillanatnyilag, de mint megtudtuk, a végső szám 24 lesz. Hogy mit is jelent a „lehető legmodernebb”? Hogy a kamerák „éberebbek”, például járművek rendszámát azonosító funkcióval is el vannak látva. Tettünk is egy próbát, tesztelve egyik képességét. Beirtunk egy rendszámot és egy időintervallumot, a rendszer pedig pillanatok alatt megadta, hogy az illető jármű abban az időszakaszban mikor és melyik úton hagyta el a várost, illetve tért vissza. Az adatokat a kamerák által készített, időpont megjelölésével ellátott fotóval tette hitelessé. A modernizálást az elöljáróság saját költségvetéséből fedezte, mondta a polgármester, hozzátéve: korántsem kidobott pénzről van szó, éppen ellenkezőleg, a város biztonságát szolgáló intézkedésről. Talán a fentiek közzétételének is lesz már elrettentő hatása azok felé, akik esetleg kétes terveket szövögettek.

Rencz Csaba