Több eredmény

Több eredmény
Gergely Balázs alelnök az Erdélyi Magyar Néppárt II. Országos Küldöttgyűlésének előkészületeit ismertette a médiával.

 

Április 20-án a kolozsvári Napoca szálló konferencia-központjába várt 435 küldött a párt eddigi ötfős elnökségének héttagúra bővítéséről is dönthet. Gergely Balázs elmondta, az országos tisztségek jelöltállítási folyamata pénteken zárul, és „meglepetésekre” számít az alelnöki tisztségek esetében. „Feszes és pörgős” kongresszust szerveznek, amely terveik szerint 13 órától 20 óráig tart.

A kongresszus meghívottjai között lesz Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnöke, Füzes Oszkár, Magyarország romániai nagykövete, Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Mark Gafarot Monjo, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt képviselője. A határon túli magyar politikai pártok részéről Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnöke, Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke vesz részt.

A Küldöttgyűlés hivatott megvitatni és elfogadni azt a romániai régió- átalakításra vonatkozó néppárti javaslatcsomagot, amelyet a dr. Szilágyi Ferenc adjunktus, közigazgatási földrajzzal foglalkozó szakember vezette szakértői csoport dolgozott ki.

A bővítés akkor történhet meg, ha az elnökség javaslata alapján, a Néppárt 237 önkormányzati képviselőjét tömörítő Országos Önkormányzati Tanács és az Országos Választmány pénteken megválasztandó elnökei helyet kapnak az eddig csak az országos elnököt és alelnököket tömörítő elnökségben.

 

A küldöttgyűlés napirendjén szerepel az új Alapszabály, illetve a módosított Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadása is.

Pénteken, ugyancsak Kolozsváron alakul meg a Minta, az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági partnerszervezete.

A kezdeményezők nem a Néppárt egy belső struktúráját kívánták létrehozni, hanem egy olyan politizáló ifjúsági szervezetet, amely partneri viszonyban kívánja segíteni a párt munkáját, ahogy a Néppárt politikusai is segíteni szeretnék ezeknek a fiataloknak a politikai törekvéseit.

A kongresszus helyszíne az első emeleti konferenciaterem. Az újságíróknak külön termet rendeznek be, ahol nagyméretű képernyőn (kép, hang) élőben követhetik a szomszédos teremben folyó küldöttgyűlést.

A kongresszus egyik kiemelkedő eseménye szerintem az elnöknek, Tőkés Lászlónak a beszéde lesz.

Csomafáy Ferenc