Több a vizsgált korrupciós ügy

Tavaly 13 százalékkal nőtt a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) által vizsgált ügyek száma a 2010-es évhez képest – közölte Daniel Morar ügyész.

A DNA vezetője által ismertetett statisztikából kiderül, hogy 2005-höz képest megháromszorozódott az ügyészek által folytatott vizsgálatok száma. Tavaly 6615 korrupciós ügyet vizsgáltak az ügyészek a 2010-ben regisztrált 5827-hez képest, valamint a 2005-ben jegyzett 2314-hez viszonyítva.

 

Adatsorok

 

Morar közlése szerint a lezárt vizsgálati dossziék száma 12 százalékkal nőtt, hiszen 3313-ra nőtt a 2010-es 2957 iratcsomóhoz képest. A vádiratok száma is hat százalékkal, 233-ra emelkedett.

A bíróság elé állított személyek száma 16 százalékkal gyarapodott, tavaly összesen 1091 személy ellen emeltek vádat a korrupcióellenes ügyészek. Az előzetes letartóztatásba helyezett vádlottak száma megkétszereződött azt követően, hogy tavaly tavasszal több száz vámost vettek őrizetbe korrupció gyanúja miatt.

Az Európai Bizottság 2007 óta, vagyis Románia uniós csatlakozásától figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatás reformját. A brüsszeli bizottság évente jelentést készít a román igazságszolgáltatási intézmények működéséről. Ezekben a jelentésekben a DNA rendszerint kedvező értékelést kapott.

Romániának tavaly kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de Hollandia megvétózta ezt arra hivatkozva, hogy Romániában még igen elterjedt a korrupció.

Címkék: ,