Több a hajléktalan a szállón

Több a hajléktalan a szállón
Nagyvárad – Nőtt az elszállásoltak száma az utóbbi napokban a Gutenberg utcai szállón, és nem csak a hideg miatt. Mától forró teát, szendvicset és pokrócot is osztanak, tudtuk meg egyebek mellett.

 

Az elmúlt héten öt egyedülálló személy jelentkezett a Gutenberg utcai hajléktalanszállón, mindannyian 50 és 60 év közötti férfiak, tudtuk meg Ferencz Istvántól, a szálló vezetőjétől. Ezzel mintegy negyvenre nőtt az elszállásoltak száma. Legnagyobbrészt férfiak vannak a szállón, tudtuk meg. Amint Nicolae Doina, az intézmény munkatársa elmondta, az idősebbek legnagyobb része nyugdíjat vagy segélyt kap, de olyan is van, akinek nincs jövedelme. A szállóban vacsorát biztosítanak nekik, s a legtöbben nap közben szociális kantinokban étkeznek.

Ferencz Istvántól megtudtuk: az Ecclesia Mater Alapítvány, valamint a hajléktalanszálló munkatársai tegnap óta járják a várost, s forró teát, szendvicset, meleg ruhát, pokrócot osztanak a rászorulóknak.

 

Hajléktalan család

 

Egy szokatlan esetről is beszámolt Ferencz István: pénteken egy kétgyerekes édesanya jelentkezett náluk. Mint kiderült, a hölgy egyedül neveli gyerekeit, állása megszűnt, s nem tudta tovább fizetni az albérletet, úgyhogy menniük kellett. Az egyik gyermek 12, amásik 14 éves. A szálló vezetője felvette a kapcsolatot Koncsek Zitával, az Nagyváradi szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának vezetőjével, s végül az a döntés született, hogy a szálló orvosi rendelőjében szállásolják el őket ideiglenesen. Az üggyel most már a Bihar megyei Gyermekvédelmi Főigazgatóság foglalkozik, valószínűleg ezen a héten valamilyen megoldás születik. „Első alkalommal történik, hogy így fogadunk be családot. A szükség ezt is elhozta, s mi megpróbálunk a feladathoz alkalmazkodni” – mondta Ferencz István.

 

Vigyázzunk

 

Mind a mentőszolgálat, mind a gyorsmentők (SMURD) képivselői arról tájékoztatták lapunkat: a lehülés dacára nem voltak még hipotermiás eseteik. Dr. Hadrian Borcea, a Bihar megyei SMURD, valamint a Megyei Kórház sürgősségi fogadóosztályának vezető főorvosa kérdésünkre elmondta: bár a mínusz négy-öt fok nem számít nagy hidegnek, azért a krónikus betegek jobban kell vigyázzanak magukra: mind a szív- és érrendszeri, mind a krónikus légzőszervi megbetegedésekben szenvedők számára veszélyes lehet a hirtelen hőmérsékletváltozás. Az idősek és a gyerekek szintén érzékenyebbek. Az alkoholfogyasztás pedig gyorsítja a szervezet hőleadását, s ez lehüléshez vezethet. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki elalszik a hidegben, az végzetes lehet számára…

 

Neumann Andrea