Tóásó-ügy – Szabadságra ment az ügyész per közben

Tóásó-ügy – Szabadságra ment az ügyész per közben
Szabadságra ment Bolíviában Marcelo Soza ügyész, aki a vádat képviseli a bolíviai Tarijában Tóásó Előd és további 38 személy ellen “terrorista összeesküvés” miatt indított perben – jelentette az eju.tv bolíviai hírportál csütörtökön.

 

A pert ugyan jövő hétfőig felfüggesztették, de Soza ennél várhatóan jóval tovább lesz távol az eljárástól, mert a hivatali szabályok értelmében az ügyészi szabadság legalább 15 napig tart.

A vád képviselője azzal indokolta döntését, hogy nem szeretné, ha szabadsága elveszne, továbbá családjára is több időt kíván szánni a következő időszakban.

A per több mint 42 hónapos vizsgálódás után kezdődött el október 9-én, de azóta már két ízben elnapolták.

A portál friss cikke mindazonáltal idézi Sixto Fernándezt, a bíróság elnökét, aki szerint a per már közel 50 százalékban előrehaladt.

Az eddig megtartott tárgyalási napokon éppen a vád ismertetése zajlott.

A perbe fogott 39 embert terrorizmussal vádolják. Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt pedig letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban, és már le kellett volna zárni ügyüket.