Toader: Nem szabad összetéveszteni az ügyészek függetlenségét azzal, hogy a miniszter fennhatósága alá tartoznak

Akt.:
Tudorel Toader
Tudorel Toader
Tudorel Toader szerint különbséget kell tenni az ügyészek függetlensége, valamint a között, hogy az igazságügyi miniszter fennhatósága alá tartoznak. A tárcavezető Facebook-bejegyzésben reagált Klaus Iohannis államfő korábbi, ezzel kapcsolatos nyilatkozatára.


A miniszter azt írja közösségi oldalán, hogy “nem szabad összetéveszteni” az ügyészek által a vizsgálatok során élvezett függetlenséget azzal a ténnyel, hogy az igazságügyi miniszter fennhatósága alatt folytatják tevékenységüket.
Klaus Iohannis államfő kedden úgy nyilatkozott, továbbra is várja az alkotmánybíróságnak a korrupcióellenes főügyészt érintő döntése indoklását, és csak annak alapos áttanulmányozását követően közli, hogy milyen intézkedést hoz.

Az elnök többek között rámutatott, az ügyészeknek teljes függetlenséget kell élvezniük, nem lehet politikai ellenőrzés alá vonni őket, nem tevékenykedhetnek politikus alárendeltségében.
“Valóban van az alkotmányban egy előírás, amelynek értelmében az ügyészek a miniszter fennhatósága alá tartoznak. Én azonban ezt úgy értem, hogy a miniszternek az ügyészek védelmére, munkájuk megkönnyítésére kellene felhasználnia eme hatáskörét” – mondta Iohannis, hangsúlyozva, eltökélt szándéka a jogállam elveinek tiszteletben tartása és az ügyészek függetlenségének megőrzése, az alkotmány előírásainak betartásával.

www.agerpres.ro