Toader: A miniszterelnökkel együtt Strasbourgba utazunk és találkozunk Timmermansszal

Tudorel Toader
Tudorel Toader
Viorica Dăncilă miniszterelnökkel együtt Strasbourgba utazik kedd délután Tudorel Toader igazságügyi miniszter. A tárcavezető szerint találkozni fognak az Európai Bizottság (EB) első alelnökével, Frans Timmermansszal is.

Az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottsága keretében a romániai jogállamiságról tartott vitát követően az Antena 3 televíziónak nyilatkozó Toader rámutatott, többször kérte Timmermanst, lépjenek túl “az aggodalmak, a jogállamiság esetleges sérülésének szakaszán”, és tárgyaljanak tényszerűen azokról törvénycikkelyekről, amelyeket nem tartanak megfelelőnek Brüsszelben. Ezt fogja kérni kedden is, amikor Viorica Dăncilă kormányfővel együtt találkozik az EB első alelnökével – mondta.

A tárcavezető szerint a hétfő esti vita keretében a büntető törvénykönyv módosításaival kapcsolatban megfogalmazott aggodalmak koraiak, mert alkotmányossági ellenőrzésük még folyamatban van.

A miniszter hangsúlyozta, a keddi tárgyalásokat követően szerdán részt vesz a romániai jogállamiság helyzetéről az EP plénumában tartandó vitán, majd október 16-án, 17-én és 18-án jelen lesz a Velencei Bizottság ülésein is. Kedden délelőtt a romániai igazságügyi reformot megfigyelés alatt tartó Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmussal (MCV) foglalkozó bizottság képviselőit fogadja Toader az igazságügyi minisztériumban.

www.agerpres.ro