Tánczos Barna a romániai szállítók érdekeiért egyeztetett Budapesten

Tánczos Barna szállításügyi államtitkár a magyar Nemzeti Közlekedési Hatóság, valamint a Vám- és Pénzügyőrség illetékeseivel egyeztetett Budapesten.

A találkozón Tánczos egy olyan, Románia és Magyarország közötti államközi egyezmény megkötését kezdeményezte, amely megoldást jelenthetne a romániai szállítók által felvetett problémákra, akik az utóbbi időben egyre gyakrabban fejezik ki elégedetlenségüket a magyar fél ellenőrzési módszereivel szemben: szerintük túlságosan szigorúan és gyakran diszkriminatív módon bánnak velük. Tánczos elengedhetetlennek nevezte a román és magyar fél közötti egyezmény mihamarabbi megkötését. Szerinte egy kétoldalú megállapodás alappillére kell legyen a román-magyar gazdasági kapcsolatok feljődésének. Az államtitkár elképzelései szerint egy mindkét fél által elfogadott, egységesített szállítmányozási ellenőrzési rendszer lényegesen megkönnyítené a fuvarozók munkáját a két szomszédos ország között. Magyarország csak jövőre csatlakozik a Euro Control Route nevű szervezethez, amelynek Románia már több, mint egy éve tagja. A még akadálymentesebb együttműködés érdekében a nemzetközi szervezetben eltöltött idő tapasztalatait kívánják a román hatóságok megosztani a magyar féllel.

Az államtitkár szerint  a román-magyar egységesített szállítmányozási ellenőrzési rendszer nem más, mint az európai alapnormákhoz való igazodás. A félreértések elkerülése végett, valamint a közös ellenőrzési rendszer gyakorlatba ültetéséért a romániai Szállításügyi Minisztérium javasolja, hogy mindkét fél jelenlétében közös közúti ellenőrzéseket végezzenek, amelyeken a tervek szerint jelen lesznek a magyarországi pénzügyőrség munkatársai is. Tánczos szerint könnyíteni kell a kiszabott közúti büntetések kifizetési metodikáján is, hiszen ez jelenti a másik egyre gyakrabban felmerülő problémát  a szállítmányozók részéről.  Az RMDSZ-es államtitkár javaslatot tett arra, hogy a magyar fél által kiszabott pénzbüntetéseket a román hatóságok hajtsák be, a román fél által kiszabott bírságokat pedig a magyar illetékes hatóságok, így elkerülhető lenne az, hogy hétvégeken napokat kelljen várni egy-egy kifizetésre. Tánczos Barna mindezeket figyelembe véve sürgeti és kezdeményezei a javaslatcsomag-tervezet mihamarabbi kidolgozását.