Támadják a tanügyi törvényt

Támadják a tanügyi törvényt
Szatmár megye – Novemberben újabb tiltakozási akciókra készül a Szabad Tanügyi Szakszervezeti Szövetség (FSLI) összefogva a többi oktatási szakszervezettel, tájékoztatott Liviu Marian Pop (képünkön), a szervezet főtitkára

 

Szatmárnémetibe látogatott a Liviu Marian Pop, a Szabad Tanügyi Szakszervezeti Szövetség főtitkára, aki felsorolta az érdekvédelem elégedetlenségeit a készülő tanügyi törvény és az egységes bérezési törvény kapcsán. Az új tanügyi törvény egyetem előtti oktatásra vonatkozó fejezetének vitáját pénteken fejezte be a szenátus tanügyi bizottsága. A szakszervezet nem ért egyet azzal, hogy a pedagógusok számára kiírt versenyvizsgát ezentúl a tanintézmények szintjén szervezzék meg, ugyanúgy elfogadhatatlannak tartják az iskola vezető tanácsának tervezett összetételét, amelyben a pedagógusok nem alkotnak majd többséget az önkormányzati képviselők és a szülők mellett. Amennyiben ez a cikkely életbe lép, a szakszervezet meg szeretné támadni azt a nép ügyvédjénél. Ugyanúgy ellenzik azt, hogy az iskoláknak kiutalt diáklétszám alapján történő alapfinanszírozást a magániskolák is meg fogják kapni, és mivel ezen felül ezek az iskolák többletjövedelemre tehetnek szert, ez előnyhöz juttatja majd őket az állami iskolákkal szemben. Liviu Marian Pop attól tart, hogy emiatt a magániskolák száma rohamosan megnő majd, és ezzel aláássák a diákok esélyegyenlőségét. Úgy tűnik a pedagógusok tartanak a változásoktól, főleg az oktatás decentralizációjától.
Elégedetlenek a bérekkel
Ami az egységes bérezési törvény tervezetét illeti, mivel a legkisebb és legmagasabb bérek arányát 1/12-ről 1/15-re módosították, a szakszervezet követeli, hogy ezzel összhangban a pedagógusok bére is magasabb szintre kerüljön a bérezési létrán, úgy, hogy az egyetem előtti oktatásban legmagasabb bérben részesülő tanár fizetése érje el a minimálbér hétszeresét a tervezett 4,4-szeres szorzó helyett. A tervezet szerint 2011-ben legfennebb 12%-os béremelésre számíthatnak a pedagógusok, ami a főtitkár szerint megfelel a két éves infláció mértékének, tehát a bérek vásárlóereje nem fog növekedni. Liviu Marian Pop bemutatta a szakszervezet által elindított peres eljárársokat, amelyek közül sokat megnyertek, kihasználva az egymás után hozott, egymásnak ellentmondó kormányrendeletek szövevényét. Egyes pedagógusok megnyerték a pereket, mások nem, akár egy tanintézményen belül is, ezért szeretnék ezeket az eljárásokat egységesítni. A szakszervezeti vezetők folytatják a tárgyalásokat a döntéshozókkal, a főtitkár ismertette a Szabad Tanügyi Szakszervezet tervezett tiltakozásait. Eszerint november 15. és 22-én a kormánypártok székházai előtt tartanak sztrájkőrséget, azután az összes állami alkalmazottal összefogva terveznek közös megmozdulást.