Tízéves fennállását ünnepelték

Szatmárnémeti — Már tíz éve annak, hogy megalakult az aradi Vasile Goldiş egyetem szatmárnémeti fiókja. A megalapításakor nem sejtették, hogy a megye legfontosabb felsőoktatási intézményévé növi ki magát — mondta el sajtótájékoztató keretében Gavril Ardelean, az egyetem szatmárnémeti fiókjának igazgatója.

„Nagy öröm számomra, hogy egy rendkívül értékes jubileumi mérlegről számolhatok be” — mondta Ardelean. Jelenleg több mint ötezer diák tanul az egyetemen és közel ezren a mesterképző fokozaton. Százötven oktató foglalkozik a diákokkal. 80%–uknak doktori címe van és nagyrészük szatmárnémeti lakos — magyarázta Ardelean.

A szatmárnémeti fiók, fennállása óta több tudományos projekt megvalósítását tudhatja magamögött, valamint szervezője volt több szompóziumnak és tudományos ülésszaknak. A könyvtárban több mint harmincerzer könyv áll a diákok rendelkezésére a különböző szakterületekről — mutatott rá Ardelean.

Könyvbemutató és előadás

Az ünnepség keretében azoknak a könyveknek a bemutatója is zajlott, a Filharmónia előcsarnokában, melyeket a szatmárnémeti fiók tanárai írtak. Az ünnepség után pedig Dariu Pop, a szatmárnémeti Mihai Eminescu Főgimnázium professzora tartott előadást, Szatmárnémeti oktatás — hagyomány és újszerűség címmel.