ERDON Helyi hírek

2010.03.14. 17:26

Méltó ünnepség Hegyközcsatárban

<p>Bihar megye - A március 15-i ünnepség sorozat a csatári református templomban kezdődött vasárnap délelőtt 10,30 órai kezdettel, amikor Miklós Csaba lelkipásztor méltatta a bátor forradalmárokat.</p>

Igemagyarázatát is ennek az eseménynek megfelelően választotta,  Pál apostolnak a Zsidókhoz írt levele 10, 38 -39   „Az igaz pedig hitből él. És a ki meghátrál, abban nem gyönyörködik a lelkem. De mi nem vagyunk meghátrálás emberei, hogy elvesszünk, hanem hitéi, hogy életet nyerjünk.” – szólt az Ige .

„.... teljes szeretetet éltek mindazok akik az 1848-49-es forradalmat fenttartották és életüket áldozták érte... teljes szeretettel félték az Istent , azért is nem féltek felemelni szavukat a forradalom és szabadságharc eszméiért...” mondta Miklós Péter  lelkipásztor.

   Együtt ünnepelt Hegyközcsatár lakossága felekezeti hovatartozás nélkül, kéz a kézben emlékeztek  a gyülekezeti tagok, presbiterek, önkormányzati képviselők fiatalok és idősek először a templomban, majd  a református templomkertben álló kopjafánál, ahol először Vitályos Barna Hegyközcsatár polgármestere, a helyi RMDSZ elnöke, méltatta a dicső szabadságharc  mártír forradalmárait, majd Lakatos Péter az RMDSZ országgyűlési képviselője szólt az összegyűltekhez. A Bihar megyei RMDSZ vezetőségét Botházy Nándor képviselte. A jelenlévő politikai pártok, egyházak, civilszervezetek küldöttei helyezték el a kegyelet és megemlékezés koszorúit a református templomkertben álló kopjafánál, majd mindenki átvonult a római katolikus templomkertben és ott folytatták a koszorúzást a templomfalán elhelyezett márványtáblánál.

   Mindkét helyszínen fiatalokból álló díszőrség vigyázott és felügyelt a méltó megemlékezésre. Az ünnepség sorozat Sztankovics Gyula kultúrreferens szervezésében zajlottak.

    A  jelenlévők végbúcsúként nemzeti imánkkal a Himnusszal zárták le az ünnepséget és hajtottak fejet a hősök tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!