Tizenötödik szentjobbi borverseny

Akt.:
Tizenötödik szentjobbi borverseny
A tizenötödik borversenyt rendezték meg szombaton Szentjobbon. A Csáki Miklós Borbarátok Köre felhívására összesen 82 bormintát adtak a gazdák a zsűri elé.

 

Csupán egyetlen eggyel maradt el a 15. szentjobbi borverseny a helyi rekordnak számító – és tavaly elért – 83-tól, mivel szombaton 82 mintát kóstolhatott meg és értékelhetett a Popa Dorin, Szoboszlai Hilda, Fazekas Kinga, Szoboszlai Csaba és Oláh Zoltán összetételű zsűri a helyi sportteremben. A Csáki Miklós Borbarátok Köre három kategóriában várta a nevezéseket, és a vörös borok között 22, a fehér száraz boroknál 45, míg a fehér aromás boroknál 15 mintátt iktattak. A magukat képviseltető települések pedig a házigazdák mellett Hegyközszentimre, Bihardiószeg, Szalárd, Székelyhíd, Szilágysomlyó, Hegyközszentmiklós és Berettyófarnos volt. A zsűri kora délután látott munkához, hogy estére megállapítsa a pontszámokat.

Bortermelés

A vacsora után László Sándor, a borbaráti kör elnöke köszöntötte a mintegy 130 vendéget, közöttük a magyarországi Szentpéterszegről érkezett küldöttséget is, és megköszönte mindenkinek a szervezésben és lebonyolításban nyújtott segítségét. Utána Popa Dorin zsűrielnök értékelte a versenyen tapasztaltakat, de nem a borok minőségét elemezve, hanem annak közösségformáló erejét hangsúlyozva. Mint fogalmazott, a bor az egyetlen olyan ital, mellyel úgy koccinthatunk mások egészségére, hogy a magunkét sem károsítjuk vele, és a régió bortermelésben jeleskedő települései megérdemelnék már, hogy ne csak történelmükben játsszon fontos szerepet a bor, de jelenük gazdasági fejlődésében is. Ezt követően került sor a díjak átadására. A fehér száraz boroknál hat minta nem érte el a legalacsonyabb fokozathoz szükséges 16,5 pontot, bronz minősítést 15-en, ezüstöt 13-an nyertek el. Aranyérmes bort versenyeztetett Buda Gábor (Szentmiklós), Jeremiás Attila, Varga Tibor (Szentimre), Erdei József, Molnár József, László Sándor (Szentjobb), Jakab László (Diószeg), Palotás Imre (Szalárd), míg a kategória győztesei: 1.Zatykó István (Szentjobb, 19.06), 2.Kólák József (Szentjobb, 18.92), 3.Kun Barna (Diószeg, 18.9).

Tombola

A fehér aromás boroknál 3 minta bronz, 8 ezüst minősítést kapott. Aranyérmes bora volt Disznós Zoltánnak (Szentjobb), a kategória legjobbjai: 1.Murgui Zoltán (Székelyhíd, 19.04), 2.Kun Barna (Diószeg, 18.91), 3.Tolnai László (Diószeg, 18.7). A vörös boroknál egy bor maradt a legalacsonyabb szint alatt, öt bronz, 10 pedig ezüst minősítést kapott. Aranyérmes bort nevezett Tolnai László (Diószeg), Kólák József (Szentjobb), Nagy Sándor (Szentimre), a kategória élén végzettek: 1.Nagy Sándor (Szentimre, 19.42), Rittner Tibor (Diószeg, 19.24), 3.Csuszner Ferenc (székelyföldi gazda, 19.04).

A későbbiekben tombolát sorsoltak, fődíjként egy hordót, és egy kármentőt lehetett nyerni. A mulatsághoz és nótázáshoz egy érkörtvélyesi zenekar húzta a muzsikát.

Rencz Csaba

Címkék: ,