Tizennyolc megyében vannak még sertéspestisgócok

Illusztráció
Illusztráció
Tizennyolc megye 77 településén 192 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván – közölte az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

További hat megyében csak vaddisznóknál mutatták ki a kórt. Az intézmény tájékoztatása szerint eddig 369.505 sertést pusztítottak el. A fertőzést ugyanakkor 1.552 vaddisznónál is kimutatták. Országos szinten eddig 1.240 fertőzési gócot sikerült felszámolni, és 8.774 sertéstulajdonost kártalanítottak ez idáig, nekik összesen 252,22 millió lej kártérítést utaltak. Az afrikai sertéspestis 2017. július 31-én jelent meg először Romániában, Szatmár megyében. Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét venni a kór terjedésének.

 

www.agerpres.ro0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .