Tizennyolc év fejlődés a diószegi borversenyen

Az érmihályfalvi Hegedűs Attila Várdai Józseftől, majd Rittner Tibortól vett át díjat
Az érmihályfalvi Hegedűs Attila Várdai Józseftől, majd Rittner Tibortól vett át díjat
Bár a tavalyelőtti rekordot (311) nem sikerült elérni, azért borszakértőt próbára tevő munka várt szombaton a 18. alkalommal megrendezett bihardiószegi borverseny zsűrijére: 284 borminta várt minősítésre. Ezt 28 helység 156 borásza tette az ítészek asztalára

A tavalyi újítást megtartva, a dr. Dorin Popa (elnök), Szoboszlai Hilda és Csaba, Kiss Zoltán, Pakó István, Czapp Árpád alkotta zsűri a Zichy kastélyban ült asztalhoz, hogy a négy kategóriában benevezett borokat minősítse. A Szőnyi István, Füzesi Laura, Nyiri Hajnalka, Simon Noémi és Kárándi Kinga alkotta úgynevezett technikai titkárság munkájának köszönhetően nemcsak menet közben lehetett nyomon követni, melyik bor melyik zsűritagtól milyen pontszámot kap, de a verseny végeztével, szokásukhoz híven, mindenre kiterjedő statisztikát tettek le az asztalra. Ebből tudjuk, hogy 28 település 156 borásza 284 mintát nevezett (tavaly 277 volt, tavalyelőtt a megyei rekordot jelentő 311), a legtöbbel nem meglepő módon a helyiek rukkoltak ki, 74 gazda 126 borral. A kategóriák tekintetében: volt 148 fehér száraz, 47 édes-aromás, 68 vörös és 21 rozé. A díjazásoknál a következőként alakult a statisztika: nagyarany 2, aranyérem 84, ezüstérem 106, bronzérem 76, emléklap 16. A kategóriánkénti elismerések, fehér száraz: 2 nagyarany, 52 arany, 58 ezüst, 30 bronz, 6 emléklap; édes-aromás: 0 – 10 – 15 – 20 – 2; vörös: 0 – 14 – 28 – 22 – 4; rozé: 0 – 8 – 5 – 4 – 4.

Nosztalgiázás

A zsűri nagyon ügyes volt, még egyszer sem sikerült ilyen hamar végezzen feladatával, mint idén, dicsérte meg a szakértőket szombat este, nem sokkal nyolc óra előtt Várdai József, a szervezést a támogató önkormányzat mellett felvállaló Zichy Gazdakör elnöke, amikor elkezdődött a díjátadás. Előbb ismertetett néhányat a fenti adatokból, majd Mados Attila polgármestert szólította a mikrofonhoz, aki „hihetetlen örömnek” nevezte, hogy újra ilyen nagy mennyiségű borral tisztelték meg az érdeklődők a diószegi versenyt, de úgy vélte, az is a szervezők dicsérete, hogy a kultúrház megtelt az újratalálkozásnak örvendő gazdákkal, barátokkal. Megköszönte a Zichy Gazdakör nem szűnő szervezési elszántságát, majd büszkén újságolta, hogy nemrégiben Caroline Gilby, a világhírű borszakíró és borbíró, a Master of Wine és a Borászok Barátja díj tulajdonosa részesítette dicséretben a diószegi bort. Szabó Ödön képviselő felelevenített azokat az időket, amikor még az egykori TSZ-iroda helyiségeiben tartották a versenyt és gratulált az időközbeni fejlődéshez. A politikus tavaly jelentette be, hogy maga is szőlősgazdává lett, idén már bora is van, ám még nem érezte magát (és borát) készen a diószegi verseny színvonalához; ígérete szerint jövőre azonban már elbíráltatja, mit is sikerült „kihoznia” 70 ár királyleányka szőlőjéből. Popa Dorin, folytatva a nosztalgiázást, arra emlékeztetett, hogy az első versenyeken még milyen sok volt a következő „kategóriákból”: kocsisbor, háromemberes bor, guggolós, kotlós. Ma már országos és nemzetközi szintű borokkal találkoznak, országon belül pedig Bihar a kiemelkedően teljesítő bortermelő megyék között van, tette hozzá a zsűrielnök. Csávossy György saját, Februári lelkesítő versike, borosgazdáknak című költeményét olvasta fel, mely februártól februárig (borverseny-szezontól borverseny-szezonig) terjedően foglalja össze humorosan a borosgazdák gyötrelmeit, vívódásait, küzdelmeit és örömeit. A beszédek után tálalták fel a vacsorát, melyre, mint megtudtuk, már napokkal előbb készültek: disznót vágtak, borjút nyúztak, a Kun Géza, Székely Szabolcs és Furcsik Sándor összetételű „konyhai különítmény” remekére nem is volt panasz. Fél tízre járt az idő, amikor Várdai József és Tolnay Gábor megkezdte kiosztani az okleveleket, kupákat, érmeket, melyeket fiatalok vittek ki az asztaloknál ülőknek. (A baráti kapcsolatokra jellemző, hogy a fiatalok eligazítására minden jelenvolt nevezettre rá is tudtak mutatni, hol ül.)

Eredmények

A kategóriánkénti legnagyobb pontszámokat elérők, fehér száraz: 1. Hegedűs Attila, Érmihályfalva (sauvignon blanc 2015, 95.66, nagyarany), 2. Corbuţ Dan, Diószeg (pinot gris, 95, nagyarany), 3. Kovács Zoltán, Érmihályfalva (szürkebarát 2017, 93.33, arany); édes-aromás: 1. Tótfalusi Milán, Diószeg (királylányka-ottonel, 92, arany), 2. Balogh Lara, Diószeg (királylányka-ottonel, 91.33, arany), 3. Szilágyi József, Diószeg (királylányka-ottonel, 91.33, arany); vörös: 1. Mados Attila, Diószeg (merlot 2017, 91.33, arany); 2. Fetea Ioan, Élesd (feketeleányka 2017, 90.66, arany), 3. Kun Géza, Diószeg (cabernet souvignon 2016, 89.33, arany); rozé: 1. Török Olivér, Élesd (rozé cuvée, 91, arany), 2. Szőnyi István, Diószeg (portugieser rozé, 89.33, arany), 3. Magda Sebastian, Keményfok (cabernet souvignon rozé, 89.33, arany). Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusának díjait Rittner Tibor adta át a legnagyobb pontszámért, illetve a legnagyobb pontszámot elért borlovagrendi tagnak, Hegedűs Attilának és Corbuţ Dannak. A Zichy Gazdakör idén is jutalmazta saját tagjait, fehér száraz: 1. Szilágyi József (királylányka 2013, 93.33), 2. Szerző László (vegyes fehér 2016, 92), 3. Mados Attila (királyleányka, 88.66); édes-aromás: 1. Szilágyi József (királyleányka-ottonel, 91.33), 2. Tolnai László (furmint-szamorodni 2013, 89.33), 3. id. Szabados János (muskát ottonel-bianca, 83.66); vörös: 1. Mados Attila (merlot 2017, 91.33), 2. Kun Géza (cabernet souvignon 2016, 89.33), 3. Piheni pincészet (cabernet franc 2017, 88.33); rozé: 1. Szőnyi István (portugieser rosé, 89.33), 2. Furcsik Sándor (merlot rozé, 78). A tombolán értékes díjakat lehetett nyerni, például 100 literes hordót, kármentőt, a mulatsághoz a zenét a jobbágyfalvi zenekar szolgáltatta.

Rencz Csaba