Tizenkét sérült hét balesetben

Tizenkét sérült hét balesetben
Bihar megye – A rendőrség sajtóközleménye szerint péntektől hétfőn reggelig 6 személyi sérüléssel járó baleset történt közútjainkon, pedig nagyszabású balesetmegelőzési akció folyt.

A közlekedésbiztonsági akciósorozatát az elmúlt hétvégén is folytatta a Bihar megyei közlekedésrendészet, s összesen 549 szabálysértőt lepleztek le péntek reggeltől vasárnap estig, köztük többek között 205 gyorshajtót, 6 szabálytalanul előzőt, 77 olyan autóst illetve utast, akik nem viseltek biztonsági övet, s 30 olyan gyalogost, akik a tilosban akartak átkelni az út túloldalára. A kirótt bírságok összértéke 58.322 lejt tesz ki, a felfüggesztési célból bevont hajtásik száma 18. Három mopedes maradt a kétkerekü járműve nélkül, mert még nem jegyeztette be azt, s úgy használta a közutakon. A három nap alatt 58 koccanásos balesetet jegyeztek.

Magyarok balesete

Vasárnap délután fél négy tájban Fugyivásárhelynél egy szablyosan közlekedő gyalogos lett közlekedési baleset áldozata. A 22 éves slatinai (Olt megye) fiatalember az út menti padkán gyalogolt, amikor egy magyar rendszámú Renault Kangoo elütötte őt. A kisteherautót vezető 54 éves magyar állampolgárságú 54 éves férfi túl nagy sebeséggel hajtott be egy veszélyes balkanyarba, s az útról a jobb oldalon kisodródott a padkára. Áldozatát kórházba utalták sérüléseivel. Vasárnap éjszaka, úgy 20 perccel éjfél után a Bors-Ártándi határátkelőnél történt egy sérültet is követelt baleset. A vétkes ezúttal is egy magyar állampolgárságú autóvezető volt: az 51 éves V. I. a Magyarországra való belépéskor nem a megfelelő sávot használta, a Scania turistabusszal a diplomáciai illetve fogyatékosoknak fenntartott részen próbált meg átjutni a vámon, s a busz tetejével beleakadt a betontető egyik sarkába. Az utasok közül négy hölgy könnyebben megsérült, egyiküket, egy 38 éveset kórházba kellett vinni ellátás végett s megfigyelésre.

Árokba borultak

Szombaton reggel nyolc óra tájban a 39 éves tatarosi P. G. egy 1310-es Daciával haladt a 191-es megyei úton, Alsótótfalu külterületén elvesztette uralmát a jármű fölött az út egyenlőtlensége miatt, kisodródott, s a menetiránya szerinti jobb oldalon árokba borult. Mind a sofőrt, mind utasait, egy 38 éves nőt s egy 11 éves kislányt kórházba kellett szállítani sérüléseikkel. Ugyanaznap este öt perccel tíz óra után a 764/C jelzésü, Magyarremete-Mézged közötti megyei úton egy bihar megyei Nissan Terrano borult árokba a menetiránya szerinti baloldalon, miután  44 éves váradi vezetője, G. A. túl nagy sebeséggel hajtott be egy veszélyes balkanyarba. A baleseten a sofőr többszörös sérüléseket szenvedett, kórházba vitték.

Ütközések is voltak

Pénteken este tíz perccel kilenc óra után Nagyváradon a Mestesugarilor utcában az 55 éves R. I. egy 1310-es Daciával haladt szabályosan, mikor az ellentétes irányból érkező 323-as Mazda nekiment. Utóbbi vezetője a történtek után elhagyta a baleset helyszínét, később azonosították a bihari 20 éves T. G. személyében. A Dacia vezetője s a vele utazó 47 éves nő kórházba került. Az ügyben folynak a vizsgálatok. Ugyancsak pénteken Kisszedresen a 763-as megyei úton a lelesdi 36 éves M. V. egy Daewoo Matizzal beleszaladt egy veszteglő haszongépjárműbe pillanatnyi figyelmetlensége miatt. Kórházba vitték az autóban vele együtt utazó 10 éves kislányával együtt. A hétvégi balesetsorozat hétfőn is folytatódott, két sérültet vittek kórházba délelőtt Nagyváradon, miután a Borsi úton egy Fiat beleszaladt az előtte haladó taxiba. Utóbbinak az utasa, előbbinek a vezetője sebesült meg.

Zámbó Sipos Mónika