Tizenhét megye 289 településén van jelen a sertéspestis

Akt.:
Tizenhét megye 289 településén van jelen a sertéspestis
Tizenhét megye 289 településén 1108 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván – közölte pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Az intézmény tájékoztatása szerint ez idáig 361.132 sertést pusztítottak el. Országszerte 7930 tulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 205,581 millió lej kártérítést utaltak.

2017. július 31-e óta, amióta az afrikai sertéspestis megjelent Romániában, Szatmár megyében, a vírus az ország két régiójában, az északnyugatiban és a délkeletiben terjed. Továbbra is Tulcea megyében van a legtöbb, 570 fertőzési góc, Ialomiţa megyében 125, Brăila megyében 114, Călăraşi megyében 95, Konstanca megyében 87 helyen ütötte fel a fejét a betegség.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

www.agerpres.ro