Tizenhét év után elítélték a viszkis rabló unokaöccsét

Két év fogházra ítélte a viszkis néven elhíresült bankrabló unokaöccsét, V. László Leventét kedden a Fővárosi Ítélőtábla két, 1993-ban Ambrus Attilával közösen elkövetett fegyveres pénzintézeti rablás miatt.

A jogerős ítélet szóbeli indoklásában Czine Ágnes tanácselnök kiemelte: az elévülés határát megközelítő időmúlás miatt nagyon különös ügyről van szó. A férfi egészen fiatalon, 1993 nyarán Ambrus Attilával közösen, az ő hatására, kezdeményezésére és irányítása alatt vett részt két fegyveres pénzintézeti rablásban Magyarországon, amelyek során mintegy 3 millió forintot zsákmányoltak. Ezután a fiatalember “kiszállt”, visszatért szülőhazájába, Romániába, s az eltelt több mint másfél évtized során egy kis faluban törvénytisztelő életet élt, családot alapított, gyermekeket nevelt. Dolgozott például a Budapest-Csíkszereda között közlekedő buszjáraton vezetőként és jegykezelőként.

V. László Leventét 2008 őszén kerítették kézre a román hatóságok, majd átadták Magyarországnak, ahol tavaly őszig, az elsőfokú ítélet kihirdetéséig előzetes letartóztatásban volt. A viszkis unokatestvére első fokon 3,5 év fegyházat kapott, továbbá mellékbüntetésként 5 évre kiutasították Magyarországról. Azt a döntést az ügyészség tudomásul vette, a védelem azonban enyhítésért fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett másodfokú döntésében jelentősen enyhítette a büntetést, és jogerősen 2 év fogházban letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a férfit, a kiutasítást pedig mellőzte. A tábla szóbeli indokolása szerint nyomatékos enyhítő körülmény a tetemes, elévüléshez közeli időmúlás, a vádlott beismerése, megbánása, törvénytisztelő életmódja, továbbá, hogy fiatalon, unokatestvére, Ambrus Attila befolyása alatt követte el a bűncselekményeket. Ugyanakkor a másodfokú bíróság szerint mégsem maradhat következmények nélkül a két súlyos, erőszakos bűncselekményben való részvétel.

A romániai férfi büntetését, a vonatkozó nemzetközi egyezmények szerint, szülőhazájában hajtják végre, de a fogva tartásban töltött csaknem egy évet feltehetően beszámítják a román hatóságok. A férfit egyébként az unokatestvére buktatta le évekkel a cselekmények után, az elfogásakor tett vallomásaiban. A viszkis rabló néven ismertté vált Ambrus Attilát 1999-ben fogták el a magyar hatóságok és mintegy félszáz, 1993 és 1999 között elkövetett fegyveres pénzintézeti rablás, illetve más bűncselekmények, például fogolyszökés miatt ítélte 2002-ben a Legfelsőbb Bíróság jogerősen 17 év fegyházra.