Tizenhatodik Sebes-Körös menti borverseny Élesden

Kajántó Pál (jobbról a második) adta át a zsűrinek a díjakat
Kajántó Pál (jobbról a második) adta át a zsűrinek a díjakat
Szombaton zajlott Élesden az immáron tizenhatodik alkalommal megrendezett Sebes-Körös menti borverseny. A Bocskai István Kulturális Központ nagyterme megtelt a versenyre boraikkal benevezett gazdákkal, családtagokkal, meghívott vendégekkel.


Az elmúlt három hétben különleges élményben volt részem, ugyanis három olyan borversenyen vehettem részt, melyeken a kezdetekben is jelen voltam: Szentjobbon a huszonegyedik, Székelyhídon a huszonötödik, és az elmúlt héten Élesden a tizenhatodik borverseny zajlott. Utóbbi a Sebes-Körös menti borversenyként vált ismertté, tizenhat évvel ezelőtt Mezőtelegdről „indult”, egy ottani neves borász, Beregi János kezdeményezésére. Öt év után tőlük vették át a szervezést az élesdi borászok, Kajántó Pál, Homonnai Gábor és Török Mihály kezdeményezésre. Jóleső érzés volt találkozni szombaton Beregi Jánossal, aki 88 évesen is részt vett a versenyen, boraival öt érmet is nyert. Kajántó Pál magyar és román nyelven köszöntött mindenkit, külön a zsűritagokat: dr. Popa Dorint, Szoboszlai Hildát és Csabát, akik 117 bormintáról döntötték el, hogy milyen díjat is érdemelnek és amelyeket húsz településről hoztak el a gazdák, ezek: Alsólugas, Keményfok (Avram Iancu), Beszterce, Bihardiószeg, Biharpüspöki, Biharvajda, Rikosd (Butani), Esküllő, Élesd, Fugyivásárhely, Hegyközszentimre, Mezőtelegd, Monospetri, Nagyvárad, Örvénd, Sólyomkőpestes (Pestis), Szentjobb, Szentlázár, Székelyhíd, Vedresábrány. A díjkiosztás előtt a résztvevők egy finom vacsorát fogyaszthattak el, közben a Krasznáról érkezett zenészek, Tibi és barátai muzsikája tette még kellemesebbé az estét. A szervezők a Poynár Miklós Borbarátok Köre és a Castrum Egyesület tagjai voltak, köztük Kajántó Pál alpolgármester, borász, illetve Pusztai Sándor, Homonnai Gábor és Török Attila borászok.

A zsűri értékelése

A díjátadás előtt a zsűri elnöke, dr. Popa Dorin elmondta: nehéz napjuk volt, hiszen már délben elkezdték a 117 borminta értékelését. Arról is szólt, hogy vannak nagyon elégedett, valamint elégedetlen borászok is, amit normális folyamatnak nevezett. Érezhető, hogy minőségileg javultak a borok, amihez biztosan hozzájárultak ezek a borversenyek, ahol megkövetelik a minőséget. Hozzátette: Bihar megye egyedi Romániában, de véleménye szerint az Európai Unióban is, hiszen a tájegységben összesen kilenc borversenyt rendeznek, melyeket a legmagasabb fórumok is elismernek és értékelnek. Nagyon fontos, hogy tiszteljük a borászokat, a szőlőtermesztőket, mondta, és kiemelkedőnek tartotta, hogy az élesdi borászatról könyv jelent meg Homonnai Gábornak köszönhetően. Élesden a borászatnak van jövője, fejtette ki véleményét.

Díjátadás

A zsűri döntése alapján 16 borminta oklevélben részesült, 23 kapott bronzérmet, 39 ezüstérmet és ugyancsak 39 aranyérmet. Az első 25 aranyérmet elért borosgazda nevét ismertetjük (nem mindenkiről tudtuk meg, honnan érkezett): 1. Pusztai Sándor, Élesd (spumos chardonnay 2017, 19.4), 2. Pusztai Sándor, Élesd (spumos chardonnay 2018, 19.4), 3. Veres Ferenc (furmint, 19.23), 4. Pusztai Sándor, Élesd (chardonnay, 19.2), 5. Török Olivér, Élesd (Irsai Olivér, 19.13), 6. Lengyel Csaba (királyleányka, 19.07), 7. Nagy Sándor (rajnai rizling 2017, 19.07), 8. Pusztai Sándor, Élesd (rose cabernet sauvignon, 18.93), 9. Fetea Ioan (rose cabernet sauvignon, 18.93), 10. Marian Ionescu (rose, 18.93), 11. Oros Gheorghe (fehér vegyes, 18.93), 12. Sabau Constantin, Diószeg (királyleányka, 18.87), 13. Tóth Géza (ottonel muskotály, 18.87), 14. Pusztai Sándor, Élesd (rose cabernet sauvignon, 18.83), 15. Magda Sebastian (rose cabernet sauvignon, 18.83), 16. Pusztai Tibor (vegyes rose, 18.83), 17. Marian Ionescu (spumos, 18.83), 18. Pusztai Sándor, Élesd (ottonel muskotály, 18.83), 19. Megyeri Ferenc (fehér vegyes, 18.8), 20. Török Attila, Élesd (rose vegyes, 18.8), 21. Török Mariana, Élesd (ottonel muskotály, 18.8), 22. Fetea Ioan (tamaioase romanesca, 18.80), 23. Kajántó Pál, Élesd (vörös cabernet sauvignon 2017, 18.8), 24. Kovács Lajos, Székelyhíd (ottonel muskotály, 18.77), 25. Féth Imre, Biharpüspöki (rose feketeleányka). Mindenki kapott egy elismerő oklevelet is, amit helyben nyomtattak ki (ez Létai Zsuzsa és Petvai Klára munkáját dicséri), az aranyérmeket Élesd polgármestere, Todoca Ioan adta át. A szervezők különdíjban részesítették a zsűri tagjait, a támogatókat, valamint Márián Sándor főszakácsot.

Főszervezői értékelés

A verseny után Kajántó Pál elmondta: „Nagyon örülünk minden borversenynek, annak, ha minél több embert meg tudunk mozgatni és minél több bort be tudunk hozni egy ilyen versenyre. Tudjuk, hogy az idei borok nem »csúcsborok«, ezért észrevehető volt, hogy akik 2017-es borokkal neveztek, azok jobb eredményeket értek el. Az idén sok szőlő termett, viszont minőségileg ezt megsínylette a bor, ennek fő oka, hogy júniusban és júliusban sok volt az eső, augusztusban viszont nagy volt a hőség, aminek következtében kiégtek az aromák és a savak a borból. Élesden újra egy nagyon jó csapat állt össze, a családtagok is hozzájárulnak a szervezéshez, köszönöm nekik is az elvégzett munkát”. Arról is szólt, hogy ennek a rendezvénynek is van közösségformáló ereje: ma már nemcsak magyar gazdák neveznek be, sok volt a román nemzetiségű versenyző, és ők is szép eredményeket értek el. Véleménye szerint „szükség van ezekre a versenyekre, mert amióta rendezzük őket, az emberek törekednek, hogy minél jobb minőségű borokat állítsanak elő.” Élesd tavaly óta elismert szőlővidék, ami azt jelenti, hogy pályázhatnak, ha erre lesz lehetőségük, hogy nagyobb szőlőültetvényeket alakítsanak ki.

Dérer Ferenc

Címkék: ,