Tizenhat ember halálát okozta az influenza Romániában

Akt.:
Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Tizenhatra nőtt az influenzavírus miatt elhunytak száma, de nincs járvány Romániában – jelentette ki csütörtökön Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

,,Jelen pillanatban nem mondhatjuk, hogy influenzajárvány van Romániában. Intenzívebben terjed a vírus, 16 személy vesztette életét a grippe miatt. Tavaly ilyenkor 21 halálos áldozatot tartottunk számon” – fogalmazott sajtótájékoztatóján a tárcavezető. Hozzátette: Bukarestben és Iaşi-ban helyi gócpontok alakultak ki. A miniszter szerint a megbetegedések áprilisig is eltarthatnak, ezért további óvintézkedésekre van szükség.

Védőoltás

,,135.884 adag védőoltás van jelenleg a családorvosoknál, több mint 800.000 személyt már beoltottak. (…) Ahol az egészségügyi igazgatóság indokoltnak tartja, karantént kell elrendelni a kórházakban, illetve korlátozni kell a beteglátogatást” – jelentette ki a miniszter. Ha a gyógyszertárakban nem lehet kapni védőoltást, az azt jelenti, hogy a gyógyszerészek nem rendeltek vakcinát – mondta Pintea.

A tárcavezető szerint eddig 542 légúti fertőzést regisztráltak, amelyből 300-at igazoltak a laborvizsgálatok. ,,Nem minden légúti fertőzés influenza” – szögezte le az egészségügyi miniszter.

www.agerpres.ro