Tíz nagydíj a salakos Grand Prixban

A lettországi Daugavpils-szel bővült a salakos elit 2006-os versenynaptára.

Amiről már oly régen szó volt, az a 2006-os versenyidényben beigazolódik: idén a salakmotoros Grand Prix küzdelemsorozata tíz viadalból áll majd. A Grand Prix jogaival rendelkező konzorcium a Benfield Sports International (BSI) és a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) nyilvánosságra hozta az egyéni világbajnoki címért kiírt széria versenynaptárát, s ebből kiderül, hogy a tavalyi kilenc viadallal szemben ebben a szezonban 10 fordulón át küzdenek a vaspapucsosok a salakos trónért. Az elmúlt idényhez képest mindössze annyi a változás, hogy a tavalyi helyszínek kiegészülnek egy vadonatúj állomással, nevezetesen a lettországi Daugavpilsszel.

Krskóban indul a banzáj

A sorozat április 22-én veszi kezdetét, méghozzá a magyar szurkolók által közkedvelt helyszínen, a szlovéniai Krskóban. Jó hír a honi drukkerek számára, hogy a viadal időpontja nem ütközik magyar versennyel, így lényegében szabad az út mindenki számára a déli szomszédainkhoz. A szlovén atomváros után a wroclawi Olimpiai stadionban küzdenek egymással a világ legjobb vaspapucsosai. Az utóbbi évek szokásainak megfelelően idén is kétszer utaznak a vaspapucsosok Tony Rickardsson hazájába is, először a harmadik fordulóban, ekkor Eskilstunában csatáznak Jason Crumpék. Június legelején Wales fővárosában teszi tiszteletét a G.P. mezőnye, s a hírek szerint ez lesz a salakosok utolsó fellépése a cardiffi Millennium stadionban, ugyanis 2007-től már Londonban, az új Wembley ad otthont a speedway Grand Prixnak. A koppenhágai Parken aréna is viszonylag már régi helyszíne a Dán Nagydíjak, míg az olaszországi Lonigo tavaly után ismételten vendégül láthatja Nicki Pedersenéket.

Foglaljuk el Prágát!

A magyar salakos-hívek nagy szerencséjére Prága sem marad ki a sorból, így hazánkból újra több tucat gépjármű indulhat el augusztus végén a Marketa stadion felé. A lett salakmotorozás fejlődését mutatja, hogy Ole Olsenék bizalmat szavaztak Daugavpilsnek egy Grand Prix viadal rendezéséhez, s ez a döntés talán azt is előrevetíti, hogy 2007-ben Miskolc valóban megkaphatja egy forduló rendezését. A G.P. széria utolsó viadalának keresve sem találhattak volna jobb helyszínt az illetékesek a lengyelországi Bydgoszcznál, hiszen köztudomású, hogy Tomasz Gollob szűkebb pátriájában mindig fantasztikus a hangulat.

A helyszínek:

Szlovén Nagydíj Krsko április 22.

Európa Nagydíj Wroclaw május 6.

Svéd Nagydíj Eskilstuna május 20.

Brit Nagydíj Cardiff június 3.

Dán Nagydíj Koppenhága június 24.

Olasz Nagydíj Lonigo július 29.

Skandináv Nagydíj Malilla augusztus 12.

Cseh Nagydíj Prága augusztus 26.

Lett Nagydíj Daugavpils Szeptember 9.

Lengyel Nagydíj Bydgoszcz Szeptember 23.

B. N.