Tíz millió euró fejlesztésekre

A 2011-es esztendő egyik legnagyobb megvalósítása a regionális hulladéktározó üzembe helyezése volt
A 2011-es esztendő egyik legnagyobb megvalósítása a regionális hulladéktározó üzembe helyezése volt
Tavalyi az egészségügy feljesztésére helyezte a hangsúlyt a Szatmár Megyei Tanács, ezt az idén is szeretné folytatni, annak ellenére, hogy a központi költségvetés 20 százalékkal csökkent.

 

„Jó évet zárt a Szatmár Megyei Tanács, mely sikerhez hozzájárult az év utolsó napjaiban befolyt 2 millió lej is, melyből a Szamosdobon megépült regionális hulladéktározó számláit egyenlítették” – összesítette a 2011-es esztendőt Csehi Árpád, a tanács elnöke. Az elmúlt esztendőben a nehézségek ellenére sikerült több beruházást befejezni, illetve elkezdeni, melyet a 2012-es évben is folytatni fognak, és mindezt úgy sikerült kieszközlni, hogy a 2011-es esztendőt illetően nincs egyetlen határidőn túli kifizetetlen számla sem a megyei tanács nevére kiállítva. Az elmúlt esztendőben az egyik legnagyobb megvalósítás a szamosdobi regionális hulladéktározó megépítése és az első cella, illetve a gépsorok üzembe helyezése volt. Az eddig elkészült beruházásnak köszönhetően Szatmár megye hulladéktározási gondjai 4,97 évig megoldódtak. A hulladéktározó mellett sikerült átadni Hadadon azt a 250 méteres útszakaszt, mely 2006-ban a földcsuszamlás következtében rongálódott meg, és a 2011-es év nyarán speciális technológiát használva felújították. A 250 méteres útszakasz felújítása 2,4 millió lejbe került, de a beruházás stratégiailag nagyon fontos volt, hiszen ez az út köti össze Szatmár és Szilágy megyéket, illetve a Hadad-Bogdánd és Szilágycseh mikrorégiókat, hangsúlyozta Csehi.

Stratégiai beruházások

Stratégiailag szintén fontos megemlíteni a felújított Kraszna-híd átadását Börvelyben, mely munkálatok összértéke 2,38 millió lej volt. Az elöljáró a megyeközpontbeli Vécsey-ház (művészeti múzeum) első épületszárnyának felújítását, illetve a Nagykárolyban található Károlyi-kastélyban létrehozott állandó történelmi kiállítást is a kiemelkedő megvalósítások között említette. Ami az idei esztendőt illeti folytatódnak a megkezdett beruházások. Csehi bízik abban, hogy sikerül befejezni a Luna-sesi síparadicsom projektjét, mely előrehaladott állapotban van, minden közbeszerzési procedúrát befejeztek, így már csak a szerződéskötések és a munkálatok elvégzése van hátra. Az áramhálózat kiépítése, az út aszfaltozása, a sífelvonó és hóágyúk üzembe helyezése, illetve a sípálya üzembe helyezése remélhetőleg idén megvalósul. Az „Avasi autópálya” elnevezést viselő útszakasz felújítási munkálatait ugyan elkezdték 2011-ben, de a munkálatok befejezése az idei esztendőre tehető mondta Csehi. A megye turisztikai vonzerejének növelése érdekében a Krasznabélteken található fürdő kiépítését is licitre bocsátja a megyei tanács, így remélhetőleg a Bélteki fürdő szolgáltatását is élvezhetik a szatmáriak. Idén a Szatmár Megyei Könyvtár építését is el szeretné kezdeni a megyei tanács, legkevesebb a műszaki dokumentáció és a versenykiírási procedúra lebonyolítását elvégzik.

Központban az egészségügy

A Szatmár megyei egészségügy helyzete az elmúlt húsz év során nem javult olyan mértékben, mint a 2011-es esztendőben – hangsúlyozta Csehi. Idén sikerült átadni a felújított járványkórház épületét, ugyanakkor a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi betegellátó osztályának (UPU) felújítási és bővítési munkálatainak végéhez értek, jelenleg a műszaki átvétel zajlik, és remélhetőleg január végéig megtörténik az épületrész hivatalos átadása is. Idén is folytatódik a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztályának felújítási munkálata a régi kórházban. Csehi Árpád arról is beszámolt, hogy az európai uniós támogatás révén felújításra kerülő két műtő a munkálatok végeztével a régió szintjén a legkorszerűbb sebészeti műtővé válik. A műtők felújításával párhuzamosan zajlik az érsebészeti osztály létrehozása. A folyamat jó úton halad, egy érsebész orvost már alkalmaztak a megyei kórházba, ezzel kezdetét vette a műtőcsapat kialakítása. Csehitől megtudtuk, hogy az idei esztendőben folytatódik az egészségügyi épületek felújítása és korszerűsítése. Az avasfelsőfalui járóbetegellátó osztály korszerűsítése tavaly fejeződött be, idén a tasnádi gyermekosztály felújítása következik. Január végén kiderül, hogy a Szatmár Megyei Tanács által benyújtott termálvíz felhasználásának projektje pozitív elbírálásban részesül-e vagy sem. A benyújtott pályázat elbírálásának függvényében kezdik el az új kórház felújítását, mondta Csehi, majd hozzátette, hogy egyelőre meghatározott prioritási lista alapján a régi kórház és régi poliklinika épületének felújítása is folytatódik.

Kevesebb pénz

Csehi Árpád kihangsúlyozta, tavaly sikeres évet zártak, a beruházásokra 10 millió eurót költött a Szatmár Megyei Tanács, ám az idei esztendőben nem lehet előrevetíteni hogyan alakulnak a beruházások. Egyelőre annyi biztos, hogy a központi költségvetés összege 20 százalékkal kisebb mint a 2011-es esztendőben volt, míg az utak felújítására elkülönített pénzalap 40 százalékkal csökkent, összegzett a megyei tanács elnöke.