Tíz helikoptert vásárolnak hegyimentésekhez és keresési-mentési akciókhoz

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Mintegy tíz helikoptert vásárolnak hegyimentésekhez és keresési-mentési akciókhoz, jelentette be szerdán Kolozsváron Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi részlegének (DSU) vezetője.

A DSU vezetője elmondta, egyelőre a helikopterek közbeszerzési eljárását indítják el, legkevesebb másfél, két év kell, amíg leszállítják a helikoptereket. 5-6 nagyobb helikoptert vásárolnának a keresési és mentési akciókhoz, míg a hegyimentésekhez négy kisebb gépet szereznének be.

,,A nagy helikoptereknek négy fő feladatuk lenne. Megkeresni és kimenekíteni az embereket egy repülőszerencsétlenség esetén, legalább 3-4 sérült szállítása, a harmadik szerepe a személyzet és felszerelés szállítása, a negyedik a tüzek kioltása. A négy kisebb, hegyimentésre használt helikoptert Fogaras-Brassó, Petrozsény, Moldva környékére ,Vatra Dornei-Suceava közelébe helyeznénk, hogy teljesen lefedjük a hegyvonulatokat” – magyarázta Arafat.

A DSU vezetője szerint a 2015-2022 közötti időszakban összesen 800 millió eurót szánnak a katasztrófavédelmi egységek felszerelésére.

Raed Arafat szerdán a Safety Seminar elnevezésű tudományos konferencián vett részt Kolozsváron.

www.agerpres.ro