Tíz éves a néptáncegyüttes

Tíz éves a néptáncegyüttes
Nagyvárad- Március 11-18. között rendezvénysorozattal ünnepelte tíz éves születésnapját a Nagyvárad Táncegyüttes. Szombat délelőtt szakmai fórumot szerveztek, délután pedig emlékidézést tartottak.

 

 

Szombat délelőtt A romániai magyar táncegyüttesek helyzete és perspektívái címmel hirdettek szakmai fórumot a filharmónia épületében, mivel azonban az erdélyi hivatásos tánccsoportok közül egyik sem képviseltette magát, a bihari helyzetképre redukálodott a megbeszélés témája, melyen Miklós János, a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője, valamint a NTE-hez tartozó több személy (Kádár Elemér, Forgács Zsombor, Rácz Lajos, Kraus Emília és Kiss Éva Kinga) vett részt. Miklós János felvette, hogy el kellene indítani egy egyetemes táncmozgalmi sorozatot, majd azon meggyőződésének adott hangot, hogy össze kéne hangolni a bihari táncegyüttesek munkáját, mert elszigetelt kapcsolódási pontok ugyan léteznek, de ez kevés. Tulajdonképpen tehát csak a már meglévő viszonyokat kellene egy kicsit rendezni, összefogni, s ebben szakmai irányt mutathatna a NTE, magyarázta. Példaként az itt-ott megrendezett fesztiválokat, táborokat említette. Úgy fogalmazott: intézményesített formában lehetne részt venni ezeken az összejöveteleken, úgy közelíteni a célokat, hogy mindenkinek jó legyen, szakmailag és minőségileg is profitálhasson belőle. „A néptánc, mint műfaj, általunk intézményesített jogot vívott ki magának arra, hogy helyet kapjon Nagyváradon, illetve Bihar megyében is a művészetek közt. Ezt nem szabad elsorvadni hagyni, mert igény van rá”, mondta. Kádár Elemér azt javasolta: beszéljenek a Ki mit tud?! szervezőivel arról, hogy a néptánc kiírásban szempont legyen a hitelesség, illetve az autentikus megjelenés és fellépés annak érdekében, hogy tartani lehessen a szakmai színvonalat.

 

Múltidézés

 

Délután az intézmény hangversenytermében folytatódott az emlékidézés, Dimény Levente színművész, koreográfus moderálásával, mely találkozón közreműködtek az együttes korábbi és jelenlegi tagjai, illetve valamennyi olyan személy, aki az elmúlt tíz évben szerepet játszott a NTE életében (Brugós Sándor, Brugós Anikó, Forgács Zsombor, Kerekes Dalma, Kelemen M. János, László Csaba stb.). Régebbi előadásokon készült felvételekből is vetítettek részleteket, illetve táncprodukciókkal szakították félbe az emlékek felidézését. Hozzászólt mások mellett dr. Sarkady Zsolt, aki a megyei önkormányzat akkori RMDSZ-es vezetőjének tanácsosaként, majd később a filharmónia igazgatójaként járult hozzá a kezdeti sikerekhez. Úgy vélte: nem is annyira a politika, hanem inkább a néptánckedvelő váradiak lelkesedése járult hozzá a szép eredményekhez, melyeknek a visszahangja meghatározta az együttes további munkáját. Többek közt a folyamatos építkezésről, szakmai fejlődésről is beszéltek Dimény Levente interjúalanyai, arról, hogy miként sikerült a néptáncot elvinni a nagyszínpad irányába, s ezáltal színházi katarzist és műélvezetet előidézni a táncszínházi produkciókkal. Mint elhangzott, az együttes tagjainak toborzásánál nagy szerep jut a Partiumi Keresztény Egyetem zenetanszékének, s a folyamatos fejlődésnek köszönhetően napjainkban már ott tart az együttes, hogy eurorégiós pályázatokat is megnyer, s nem csupán a hagyományos díszletet, hanem digitális technikát is használ az előadásai során.

 

 

Ciucur Losonczi Antonius