Tíz év kultúra szívvel és lélekkel

Tíz év kultúra szívvel és lélekkel
Szatmár megye – A Sváb házban pénteken kezdetét vette a tizedik alkalommal megrendezett Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat.

Johann Forstenheizler, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei és észak–erdélyi régiójának elnöke üdvözölte mindazokat, akik a megyéből, az országból és külföldről (főként Németországból) érkeztek a szatmári svábság jelentős rendezvényére. Nem véletlen az idei rendezvény mottójának választása: „Tíz év kultúra szívvel és lélekkel”, hiszen az egyre jobban fogyó svábságot a hagyományainak és kultúrájának ápolása és megőrzése tartja meg. Tíz év alatt nagyon sok gyerek és fiatal hagyományőrző (néptánc, kórus, színjátszó kör, fúvószenekar) csoportokban ismerte és tanulta meg azokat a szokásokat, melyet őseik egykori hazájukból hoztak és őrizetek meg ezen a vidéken.

Neves vendégek

A Szatmár megyei vendégek mellett jelen voltak az NDF országos vezetői, valamint egy wolfenbütteli küldöttség. Valamennyi felszólaló hangsúlyozta, hogy az utóbbi tíz évben a szatmári svábok életében jelentős fejlődés mutatkozott, ebben pedig komoly feladat hárul a Johann Ettinger Német Líceumra, ahol a fiatalok német nyelvtudást szerezhetnek. 20 órától dalesttel folytatódott a program, ma gyermekünnep, pódiumbeszélgetés és kultúrműsor várja az érdeklődőket.

Címkék: , ,