Tíz év börtönre ítélték a háromszéki szeszmágnást

Fehér megye – Öt éve tartó, egyik megyéből a másikba áthelyezett perben a Fehér megyei törvényszék tíz év börtönbüntetés letöltésére ítélte Erdély Edét, ugyanakkor három évig megfosztotta egyes polgári jogaitól. A mostani a legsúlyosabb ítélet, melyet a számtalan perben meghoztak.

A Fehér megyei törvényszék Erdélyt az uzoni szeszgyárnál vadházastársával, Marcela Ţăndăricăval és öccsével, Erdély Jánossal 2001-ben elkövetett sikkasztásért ítélte el alapfokon a brassói ügyészek által összeállított vádirat alapján. Eszerint Erdély eladta az uzoni szeszgyár gabonaraktárát a Comcereal Rt. nevében 1,1 milliárd régi lejért a szíriai Souhil Mahouknak, aki azt rövid idő múlva továbbadta az uzoni szeszgyárnak 49 milliárd régi lejért. Mivel a szeszgyár számláin nem volt ekkora összeg, a részvénytársaság adminisztrátora, Constantin Dună, Marcela Ţăndărică nagybátyja, Erdély Ede egyik bizalmas embere Erdély Jánossal fiktív, 49 milliárd lejes kölcsönről szóló szerződést írt alá, évi 53 százalékos kamattal. A szeszgyár könyvelésében a szíriai üzletemberrel megkötött adásvételi szerződéssel együtt vették ezt nyilvántartásba.

Erdély János 15,5 milliárd lejt vágott zsebre a szeszgyár számláiról, de arra már nem futotta idejéből, hogy az összeget átadja testvérének, mert a brassói ügyészek 2002-ben lefoglalták a 15,5 milliárd lejt, és előzetes letartóztatásba helyezték Erdély Edét, Erdély Jánost és Constantin Dunăt. Erdélyt bűnszövetség létrehozásával, sikkasztással, pénzügyi csalással és okirat-hamisítással vádolták. Öt évig vándorolt az iratcsomó, Kovászna és Maros megyei bíróságokon keresztül jutott el Fehér megyébe, ahol rövid idő alatt meghozták az alapfokú ítéletet: Erdély Edét tíz, Erdély Jánost öt, Constantin Dunăt pedig három év börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet nem jogerős, mindhárman megfellebbezték a Fehér megyei táblabíróságon.