Titokzatos három nap

Titokzatos három nap
Korán sötétedő, havas téli estén jól esik beülni egy kellemesen kifűtött mozi terembe, melyben a maga nemében figyelemre méltó filmet vetítenek.

 

A film főszereplői, Victoria Cocias, Constantin Cojocaru, valamint a forgatókönyvírója Grigore Cartianu is jelen vannak a Győzelem moziban levő vetítésen, melyet szakmai beszélgetés követ.

A Három nap karácsonyig című, 90 perces, színes és fekete-fehér román dokumentum-játékfilmet vetítik (Trei zile până la Crăciun/ Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu /. Rendezője Radu Gabrea, a hazai filmgyártás kiváló képviselője. Első filmjéhez „Túl kicsi egy ekkora háborúhoz” (Prea mic pentru un război atât de mare) D.R. Popescu írta a forgatókönyvet. Díjazták az 1970-es Locarnoi Filmfesztiválon. Ekkor, félévet Franciaországban töltött. Elkészítette az első televíziós folytatásos filmsorozatot, a Követés-t (Urmărirea)

1973-ban, Homokon túl (Dincolo de nisipuri) című filmje az akkori szolgálatos „géniusz” Nicolae Ceauşescu felháborodását nyeri el, ami a szülőföldje elhagyására készteti. Édesanya lévén német, Németországban telepedik le.

2004-ben, hazatérve, leforgatja Goldfaden öröksége (Moștenirea Goldfaden), a Lefejezett kakas ( Cocoșul decapitat) (2008) című filmet, mely Eginald Schlattner regényének megfilmesítése. 2011-ben Vörös kesztyűk (Mănuşii roşii) című filmet rendezte. Mindenik filmje korszerű társadalmi problémához nyúl.

A most bemutatott film „Három nap karácsonyig” a színes, fekete-fehér román dokumentum-játékfilm.

A filmszínházban levő közönség nagy része abban az időben még nem születetett meg. Tehát közvetlen élménye nem lehetett azzal az időszakkal kapcsolatban. A feltörő nevetések jelzik, tetszést váltott ki Gabrea mester munkája, köszönhető a kitűnő szerepalakításoknak is (Constantin Cojocaru, Costel Caşcaval, Victoria Cocias, Mircea Rusu, Ion Grosu, Daniel Popa, George Alexandru, Toma Cuzin, Alexandru Bindea, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu, Ion Iliescu, Petre Roman). A jól sikerült vágás (Melania Oproiu), az operatőri munka (Alex Macarie, George Dăscălescu) megtette a hatását. Bizonyítván, a jó témájú film kelendő áru.

Radu Gabrea olyan társadalmi, politikai szegmentumról mer beszélni, mely egyesek számára talán ma is tabu téma. Holott azt szeretné ábrázolni, elhitetni, mi is történhetett 1989 karácsonya előtt három nappal egy idős házaspárral, akik az események következtében, mások kezében játékszerek voltak. Kik is állhattak azoknak az eseményeknek a hátterében, melyek távvezérelve, az országot azoknak a kezébe juttatták, akik később átvehették a hatalom irányítását.

Miért kellett egy hatalomváltásnak ennyire véresnek lennie? A decemberi események hivatalos áldozatainak száma 1104, ebből 162 a Nicolae Ceaușescu elleni tüntetések alatt vesztette életét (1989. december 16.–22). A Nemzeti Megmentési Front hatalomátvétele utáni harcokban 942-en haltak meg. A sebesültek száma összesen 3352 volt, amiből 1107 Ceaușescu uralma alatt történt és 2245 az új hatalom alatt.

A vetítés után elhangzott mondatokból világosan érződött, elfogadható, érthető magyarázat a történtekre nincs. Most is a mellé-beszélés, az aktuális politikai felfogás az uralkodó erő.

A közönséggel való találkozón nagyon sok kérdésre adtak választ a jelenlevő színészek és a forgatókönyvíró.

A film cselekménye a diktátor házaspár életének utolsó 3 napjára vonatkozik, mellyel kapcsolatos adatok hiányosak. Nagy mennyiségű dokumentumanyagot tanulmányozva, az információk, tanúvallomások hitelességét 3 forrás alapján ellenőrizve, a Ceauşescu házaspár élettörténetét elemezve, a film eszközeivel rekonstruálták életük utolsó három napját.

A film azt emeli ki, hogy az új hatalomra törőknek miként sikerült oly gyakran manipulálni a tömeget. Miként érvényesült ezekben a „forró” napokban a hazugság, a szándékos megtévesztés, amely Grigore Cartianu szerint a decemberi események egyik motorja volt.

Ion Cojocaru és Victoria Cociaş a szerepalakításuk nehézségeiről beszéltek. Tanulmányozták a házaspár életét, szokásait, egymáshoz való viszonyulását. Ismerték a velük kapcsolatos anekdotákat. A létező dokumentumok, és a színészi játék alapján képet alkottak, miként viszonyultak az őrzőikhez, akik úgymond védelmüket kellett biztosítsák. Hatalom nélkül, magukra maradva, lényegében két életükért küzdő idős emberről szól a történet. Amint Victoria Cociaş mondta, a film érdeme, hogy bemutatja azt a dialógust, ami a diktátor házaspár és őrzői között zajlott le, melyből kiderül az 1989 előtti állapotok nyomorúsága. A hiánygazdaság embert próbáló nehézségei, a rendőrállam okozta megpróbáltatások ismeretlenek voltak a diktátor számára. Ők úgy hitték, sokat tettek az országért. A fiatal katonai alkalmazottak a sok szenvedést, a gazdasági és társadalmi megpróbáltatásokat emelték ki.

Grigore Cartianu szerint a változást eredményező decemberi események során jól funkcionált a hazugság.

Mint mondta, a Ceauşescu házaspár perét, az ítélet végrehajtását, azaz a kivégzést Ion Baiu ezredesnek kellett filmeznie. Ion Baiu ezredes gyakran kapott megbízást Stănculescu tábornok részéről, hogy katonai jellegű eseményeket, vagy lőgyakorlatokat filmezzen. 1989, december 25-én, mivel nem tudta, milyen jellegű eseményt kell, filmezzen, kevés filmes anyagot vitt, emiatt csak a per lefolyását filmezte, és a kivégzettekről készített képanyagot. A kivégzés pillanatairól, állítják, nincs filmfelvétel, objektív okok miatt.

A filmet Berlinben és New Yorkba is bemutatták. Mint mondták, a film nagy sikert ért el, melyet félnapig tartó közönségtalálkozó és szakmai beszélgetés követett. Csomafáy Ferenc

Címkék: ,